Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Άμεση η εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη μαζική παραβίαση των συνόρων

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Άμεση η εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη μαζική παραβίαση των συνόρων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:36 Δημιουργία 09/03/20, 19:26

Η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, οι γενικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής-μεταναστευτικής ατζέντας και οι προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο, Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις από τον κοροναϊό, έφερε στο προσκήνιο ένα κομβικό στοιχείο. Όπως τόνισε, επειδή η επιδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν οικονομικό κόστος, απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών.

Στο τετ α τετ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είχε την ευκαιρία να αναλύσει στην κ. Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη, ο οποίος προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Άγκυρας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο στα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και στον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν πως το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο. Αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ συζητήθηκε η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Με ποια μέσα θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και με την πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Επί τάπητος οι συνέπειες του κοροναϊού στην Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, έθεσαν επί τάπητος το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κοροναϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή, μάλιστα, η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Όσον αφορά στις εργασίες του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, Μητσοτάκης και Μέρκελ αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς. Όπως, η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.

Αν σου άρεσε κάνε