Κοροναϊός: «Εργαλεία» και μέτρα-«αντίδοτο» στο τραπέζι

Κοροναϊός: «Εργαλεία» και μέτρα-«αντίδοτο» στο τραπέζι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:59 Δημιουργία 11/03/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αντιμέτωπη με ένα έκτακτο γεγονός, τη διάσταση του οποίου και τις συνέπειές του δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει, βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κοροναϊός που πλήττει ολοένα και περισσότερες χώρες, θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο νέας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά από την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των φροντιστηρίων και των πανεπιστημίων σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέα μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό της επέκτασης του ιού αλλά και στην ανακούφιση των όσον πλήττονται από την έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφορούν:

-Τους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικότερα τους γονείς που δουλεύουν στο δημόσιο

-Το επίδομα για όσους αναγκαστικά θα απέχουν από την εργασία τους ( θα ισοδυναμεί με το ύψος του επιδόματος ανεργίας)

-Τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλήττονται

-Την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό

-Την ένταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας

-Τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των κατοίκων περιοχών που έχουν ήδη τεθεί σε μια ιδιότυπη καραντίνα

Χθες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε δημοσιονομικό χώρο για την προστασία όσων πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προμήθεια ειδών προστασίας και αντιμετώπισης του ιού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και πως σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών και σε προσωπικό. 'Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί, τόνισε, από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών - μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως η Ελλάδα.

Επίσης, ζήτησε την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας ( μάσκες κ.α.) αλλά και αντιμετώπισης του ιού και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.

Αν σου άρεσε κάνε