Αντιμέτωπη με διπλή πρόκληση εθνικών διαστάσεων η Ελλάδα

Αντιμέτωπη με διπλή πρόκληση εθνικών διαστάσεων η Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:15 Δημιουργία 12/03/20, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα από συμπληγάδες καλείται να περάσει η κυβέρνηση πριν καν συμπληρώσει έναν χρόνο από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με μια διπλή πρόκληση εθνικών διαστάσεων, που δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Από τη μια πλευρά, η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα (γεγονός που πιστοποιείται από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών ακόμη και πάνω από τον Έβρο) και από την άλλη η πανδημία (σύμφωνα με τον ΠΟΥ) του κοροναϊού που απειλεί ομάδες πληθυσμού και σίγουρα αυτό που ονομάζουμε «δυτικό τρόπο ζωής».

Ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις και αποτελεσματικές λύσεις και στα δύο αυτά ζητήματα, ζητώντας από το κράτος να φτάσει στα όρια του και από του πολίτες υπομονή και υπευθυνότητα.

Χθες, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για το μείζον θέμα του κοροναϊού και αφού είχε ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και όσων πλήττονται από την πανδημία, έδωσε έμφαση στη ατομική ευθύνη του καθενός.

Τόνισε με ευθύτητα ότι τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί και η απειλή του ιού, όπως αντιμετωπίστηκε και το μεταναστευτικό.

Έκανε λόγο για παγκόσμια, πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας και πρόσθεσε: «Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περισσότεροι που θα νοσήσουν, θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν συμπτώματα. «Ωστόσο», διευκρίνισε, « κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να πάρει θέση και για το θέμα της Εκκλησίας. «Ως Πρωθυπουργός, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας» και πρόσθεσε: «Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα».

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει δέσμη μέτρων που αφορούν την λειτουργία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Η «άδεια ειδικού σκοπού» επιτρέπει σε γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους, ειδικά τώρα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ η πρόσληψη 2.000. ανθρώπων στο ΕΣΥ ( 1.500 νοσηλευτές, 500 εργαζόμενοι σε διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων, ΕΚΑΒ κλπ ) θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Οι πρώτοι 200 θα βρικονται στις θέσεις του από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι υπόλοιπες προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Στο πεδίο της οικονομίας, η Αθήνα, όπως και άλλες πρωτεύουσες περιμένουν τις αποφάσεις για τις αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος και οι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες.

Αν σου άρεσε κάνε