Πως ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη για κλείσιμο των ναών

Πως ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη για κλείσιμο των ναών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:41 Δημιουργία 17/03/20, 09:27
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Έτοιμος να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, όπως είναι αυτό του περιορισμού της κυκλοφορίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και την επικινδυνότητα της διασποράς του κοροναϊού.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι καθημερινές και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός των πολιτών που νοσούν και η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ωστόσο, ο συνωστισμός αρχικά στις καφετέριες, μετά στις παραλίες και στα βουνά και τελευταία στις εισόδους των σούπερ μάρκετ, μόνο προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες, αλλά και στα μέλη της κυβέρνησης.

Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε χθες, όταν με προσωπική του παρέμβαση επέλεξε να βάλει τέλος στα... μισόλογα της εκκλησίας και να κλείσει τους ναούς, επιτρέποντας μόνον τις ατομικές προσευχές.

Μέσω τουίτερ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το εξής:

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Είχε προηγηθεί μια μάλλον μεσοβέζικη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που ανέστειλε μεν όλες τις λατρευτικές συνάξεις, εκτός όμως των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί, δηλαδή με αρκετό κόσμο που αψηφώντας τους κινδύνους, θα επέλεγε να παραστεί.

Η απόφαση αυτή δεν θεωρήθηκε «καθαρή και κρυστάλλινη» από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αντίθετα ως μια προσπάθεια να «να πετάξουν οι ιεράρχες την ευθύνη από πάνω τους και να παραπέμψουν στην κυβέρνηση το όλο θέμα». Έτσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με μια λακωνική τοποθέτηση στα social media.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει νωρίτερα πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνον σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν. Οι κηδείες μόνον παρουσία στενών συγγενών και τα μνημόσυνα μόνο επί του τάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, το ενδεχόμενο αυστηροποίησης συνολικά των μέτρων όταν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, συζητήθηκε στις επαφές που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

Στις συνομιλίες που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε στις ερωτήσεις του και τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία.

Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι» και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση σε επίπεδο στελεχών αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε του συνομιλητές του ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν προσληφθεί 2.000 άνθρωποι στην δημόσια υγεία (1.500 νοσηλευτές και 500 άτομα στον διοικητικό προσωπικό), προκειμένου να ανατποκριθεί το ΕΣΥ στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας τον κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον ιό, θα έχει σήμερα τηλεδιασκέψεις με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 13:00, και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 13:30.

Αύριο θα συνομιλήσει με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Αν σου άρεσε κάνε