Κοροναϊός: Στήριξη 2 δισ. στις επιχειρήσεις και «μπλόκο» στις απολύσεις - Στο τραπέζι το lock down

Κοροναϊός: Στήριξη 2 δισ. στις επιχειρήσεις και «μπλόκο» στις απολύσεις - Στο τραπέζι το lock down

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:12 Δημιουργία 18/03/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πλήρη προετοιμασία της χώρας ενόψει της «καταιγίδας» που καλείται να διαχειριστεί, πριν καν κλείσει χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κρύψει τίποτα από τους πολίτες, προχώρησε χθες σε νέο διάγγελμα, προαναγγέλλοντας και δυσάρεστες εξελίξεις που αφορούν την εξέλιξη του θέματος του κοροναϊού, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάθε εβδομάδα θα απευθύνεται στον ελληνικό λαό, προανήγγειλε ουσιαστικά:

1. Τη λήψη ξένων - αυστηρότερων μέτρων που μπορεί - σύμφωνα με πληροφορίες - να φτάσει μέχρι και το lock down
2. Την ένταση του προβλήματος μέσα στο επόμενο δίμηνο
3. Τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε περίοδο ύφεσης, κάτι που αυτή την φορά θα αφορά το σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αυτό το πεδίο, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με το ποσό των 2 δισ. ευρώ τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Ο πρωθυπουργός, αφού κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα του είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας, ζήτησε για μια ακόμη φορά από τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει τις οδηγίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ανακοίνωσε ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις «να μην κάνουν απολύσεις, γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια».

Είπε, επίσης ότι «πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου», ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Σημείωσε ακόμη ότι «νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας» και ότι «συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Σήμερα, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσουν και να εξειδικεύσουν το πακέτο των μέτρων και να δώσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με τις αποφάσεις, που έχουν ήδη ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο. Ο κ. Σταϊκούρας πράγματι μπορεί να κινηθεί πιο άνετα μετά από την απόφαση του eurogroup ότι δεν ισχύει για φέτος το όριο του 3,5% για το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, στην πολιτική προστασία επεξεργάζονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Από σήμερα σταματούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ήδη έχει τεθεί σε ισχύ η απόφαση του πρωθυπουργού για το κλείσιμο των ναών. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε και πάλι ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φέρονται ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν, αλλά να σκεφτούν διαφορετικά: ααν να έχουν ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρουν σε άλλους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε» και πρόσθεσε: «Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι».

Αν σου άρεσε κάνε