Τελευταία προειδοποίηση για σκληρότερα μέτρα

Τελευταία προειδοποίηση για σκληρότερα μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 20/03/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την προσήλωσή του σε ένα διπλό στόχο: την προστασία των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού και την θωράκιση των εισοδημάτων εκείνων, που πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση, επαναβεβαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας πριν από το ο,τιδήποτε άλλο μήνυμα κατά του εφησυχασμού.

Με το νέο - χθεσινό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός:

1. Δήλωσε αποφασισμένος να επιβάλλει και σκληρότερα μέτρα, εάν εξακολουθήσει η απειθαρχία τμήματος των πολιτών
2. Επέκρινε το πεδίο των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ
3. Διαβεβαίωσε για την καταβολή δώρου Πάσχα, το οποίο εκτάκτως θα λάβουν και οι υπηρετούντες στα νοσοκομεία και την πολιτική προστασία
4. Κάλεσε τους ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός, απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους να ανταποκριθούν στα μέτρα περιορισμού, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερες αποφάσεις. «Μην πηγαίνετε στα νησιά, η περίθαλψη θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη και ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί τον «αδικαιολόγητο εφησυχασμό», την ώρα, μάλιστα, που «στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους» και πρόσθεσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη χώρα μας.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του στην οικονομία, καθώς ανακοίνωσε ότι στη μάχη για την στήριξη της θα «ρίξει» 10 δισ. ευρώ. Παρουσίασε σειρά νέων μέτρων, με πρώτο την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και σε εκείνους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις, που ο τζίρος τους έχει επηρεαστεί και διαβεβαίωσε για την καταβολή του δώρου Πάσχα. Ως επιβράβευση για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν, ανακοίνωσε ότι δώρο Πάσχα θα λάβουν εκτάκτως και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στην πολιτική προστασία.

Σήμερα, τα αρμόδια υπουργεία θα εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα, θα ανακοινώσουν την ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα, ενώ δεν αποκλείεται να δώσουν και μια πρώτη «γεύση» των μέτρων για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα δοκιμαστούν σκληρά το επόμενο διάστημα και ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι.

Στο επίπεδο των μέτρων για τη μη διασπορά του ιού, η κυβέρνηση αν και συζητήθηκε εκτενώς χθες, απέφυγε προς το παρόν να λάβει αποφάσεις για την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο λήψης ενός τέτοιου μέτρου θα επεναξεταστεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Εάν ισχύσει μια τέτοια απαγόρευση, το πιθανότερο είναι να ισχύσει και για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Στο τραπέζι, τέλος, παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς το χθεσινό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύτηκε από πολλούς - και ορθώς- ως η τελευταία προειδοποίηση προς τους απείθαρχους πολίτες.

Αν σου άρεσε κάνε