Όλα τα «όπλα» στη μάχη κατά του κοροναϊού - Κρίσιμος ο Απρίλιος

Όλα τα «όπλα» στη μάχη κατά του κοροναϊού - Κρίσιμος ο Απρίλιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:11 Δημιουργία 25/03/20, 09:06
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με «όπλα» την ενίσχυση του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων, την στήριξη του ιδιωτικού τομέα στο επίπεδο της διάθεσης κλινών ΜΕΘ, αλλά και τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού, η κυβέρνηση μπαίνει στον δυσκολότερο - από την ένταξη της κρίση στην δημόσια υγεία - μήνα.

Όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις συσκέψεις με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, από την εξέλιξη της διασποράς του ιού μέσα στον Απρίλιο θα φανεί η συνολική πορεία της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε μέχρι στιγμής ικανοποιημένος από την διαχείριση της διπλής κρίσης (προσφυγικό, κοροναϊός) που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ταυτόχρονα. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς διαχειρίστηκε αυτή τη διπλή κρίση με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο».

Κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, την προμήθεια υλικού ατομικής προστασίας, την διάθεση επιπλέον κλινών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του ιού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για την κατάσταση της οικονομίας, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για τα αποτελέσματα του χθεσινού Ecofin.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσε για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που συντελείται στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εργασίας που επιβάλει η αντιμετώπιση του κοροναϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές της ιστοσελίδας forms.gov.gr , τη λειτουργία του eGov (gov.gr) και του τηλεφωνικού αριθμού 13033.

Την προσεχή εβδομάδα είναι πιθανόν να συνεδριάσει ξανά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ενημερώσει του πολίτες για την εξέλιξη στην μάχη κατά του ιού.

Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προκειμένου να τιμήσει την εθνική επέτειο, ενώ θα απευθύνει και μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821, πάνω από την πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί διέλευση 4 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν σου άρεσε κάνε