Κοροναϊός: Βήμα βήμα η στρατηγική της κυβέρνησης

Κοροναϊός: Βήμα βήμα η στρατηγική της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:36 Δημιουργία 30/03/20, 09:26
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, η κυβέρνηση προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, καθώς είναι δεδομένο πλέον ότι και ο Απρίλιος θα είναι ένα δύσκολος - εάν όχι δυσκολότερος - μήνας.

Ήδη, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουν το παραδοσιακό Πάσχα, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τα διόδια, προκειμένου να μην υπάρξει μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το κλείσιμο των αεροδρομίων και την απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Αθήνα, καθώς είναι πολλά τα εισερχόμενα κρούσματα από τα εξωτερικό. Εξαίρεση πιθανώς να αποτελέσουν οι πτήσεις τσάρτερ για Έλληνες, που επιθυμούν να επαναπατριστούν και είναι διατεθειμένοι να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών, αμέσως μόλις φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η οικονομία, με την δραστηριότητα στην χώρα να έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας.

Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

Χθες, έγινε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και σήμερα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, στα μέτρα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Διεύρυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα λάβουν το πακέτο μέτρων που ήδη έχει ανακοινωθεί (800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, απαγόρευση απολύσεων, αναβολή στην καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών )
2. Παροχή δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
3. Παράταση στην προστασία της Α! Κατοικίας
4. Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματικές και αυτοαπασχολούμενους ( γιατροί και δικηγόροι )
5. Προσδιορισμός μέτρων για στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα πληγούν από την κρίση στην δημόσια υγεία
6. Ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την αναγγελία εκπτώσεων σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους

Είναι σαφές ότι και αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν λίγα, εφόσον η κρίση παραταθεί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια πολιτική «βήμα προς βήμα», καθώς κανείς αυτή την ώρα δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια το τελικό κόστος για την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης πριν παρέμβει δημόσια για μια συνολική λύση, θα περιμένει και τις οριστικές αποφάσεις της ΕΕ με δεδομένο ότι το ευρωομόλογο παραμένει στο τραπέζι (παρά την αντίδραση της Γερμανίας και των δορυφόρων της). Σε κάθε περίπτωση, αυτά που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα αφορούν τον προσεχή μήνα και στα τέλη Απριλίου θα γίνει μια ουσιαστική επανεξέταση της κατάστασης.

Αν σου άρεσε κάνε