Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κοροναϊό, επανέλαβε ο Κικίλιας

Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κοροναϊό, επανέλαβε ο Κικίλιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 02/04/20, 21:25

Απαντήσεις όσον αφορά σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εφόσον παραστεί ανάγκη, αλλά και στον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών για την προμήθεια υλικού προστασίας. Στις 800 ανέρχονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και σταδιακές προσλήψεις. Παραμένει ο κίνδυνος και εκτίμησε ως κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο.

Ανάφερε ότι με 13 νοσοκομεία αναφοράς στην αρχή, 12 και ένα παιδιατρικό, τώρα πλέον όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας και η Πρωτοβάθμια.

Σημείωσε ότι έχει κατατεθεί και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης άρθρο περί επίταξης κινητών πραγμάτων και αναλωσίμων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και άρθρο που προβλέπει και τα ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης χώρων από ιδιωτικούς φορείς, εφόσον παραστεί η ανάγκη.

Όσον αφορά τις ΜΕΘ, επανέλαβε ότι υπάρχει η υπουργική απόφαση που απαγορεύει τα τακτικά χειρουργεία. Σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι τεράστια. «Μέσα σε διάστημα 1,5-2 μηνών από 565 κλίνες ΜΕΘ, ξεπεράσαμε τις 800 και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να διερευνήσουμε και να βρούμε και ΜΕΘ και από τον ιδιωτικό τομέα, να βρούμε και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, να κάνουμε κρουνηδόν προσλήψεις με όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νόμοι».

Αναφορικά με την προμήθεια απαραίτητου υλικού ανάφερε ότι οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες ζήτησαν να κάνουν προμήθειες για την κρίση πριν από ένα μήνα, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ. «Κατάφεραν να κάνουν τελικά προμήθειες 800.000 ευρώ. Κανένας προμηθευτής δεν μπορούσε να φέρει τίποτα», υπογράμμισε.

«Η 1η ΥΠΕ με 11 εκατομμύρια προμήθειες συμβασιοποίησε 3.500 ευρώ. Εδώ γίνεται ένας «πόλεμος» για τα μέσα ατομικής προστασίας».

Σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί με κανόνες διαφάνειας, να φέρει από μία αγορά, που είναι κλειστή. Μπλοκάρει η μία χώρα τις άλλες. Έχουν μπλοκάρει και δικά μας μέσα ατομικής προστασίας που έχουμε παραγγείλει, προκαταβάλλοντας ένα ποσό σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια με την Κίνα, μέσα από την ευγενή καλοσύνη που είχε και η Πρέσβειρα εδώ να βοηθήσει και οι αξιωματούχοι εκεί, να φέρουμε ό,τι υλικό μπορούμε. Και οι δύο τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό».

Ο υπουργός συνέχισε υπογραμμίζοντας πως ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας, και υπενθύμισε ότι η χώρα και το υπουργείο Υγείας έπραξε τα δέοντα ώστε να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή.

«Βλέπω ότι δεν έχουμε ξεφύγει από το κίνδυνο, αλλά και ότι στις γύρω χώρες μας μαίνεται ένας «πόλεμος» και χάνονται εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μάχη που δίνουν οι πραγματικοί ήρωες», οι ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, ο ΕΟΔΥ, η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ, η Πολιτική Προστασία, τα παιδιά και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι αστυνομικοί μας, όποιοι έχουν συμβάλλει. Και τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε