Κοροναϊός: Εθνικά εύσημα για τα κυβερνητικά μέτρα

Κοροναϊός: Εθνικά εύσημα για τα κυβερνητικά μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:56 Δημιουργία 03/04/20, 09:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί η αντιμετώπιση και η διαχείριση συνολικά της κρίσης με τον κοροναϊό στη χώρα μας.

Δυο δημοσκοπήσεις που προβλήθηκαν χθες, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί προς την κυβέρνηση από την πλειονότητα των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα η αποδοχή του κ. Μητσοττάκη ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο μήνα.

Είναι σαφές ότι οι μετρήσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο μήνα, τον Απριλίο και μια δύσκολη περίοδο - μετά την κρίση - για την ανάκαμψη της τραυματισμένης ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της PULSE ( για λογαριασμό του ΣΚΑΪ), το 82% των πολιτών αξιολογεί θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται και οι θετικές απαντήσεις για τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς σύμφωνα με την ALCO ( για λογαριασμό του OPEN) το 89% των πολιτών θεωρεί έγκυρη και επαρκή την ενημέρωσή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την PULSE, η ανησυχία των πολιτών για την πανδημία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας (42%), καθώς το 78% των πολιτών πλέον δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά έναντι 7% που δηλώνει λίγο ή καθόλου. Περισσότερο ανησυχούν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας (84% σε ηλικίες άνω των 60 ετών), αλλά και στους νεότερους το ποσοστό αγγίζει το 70%.

Το 83% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ ή αρκετά την καθημερινή τους ζωή. Επιπλέον, το 57% θεωρεί ότι έχει επηρεαστεί πολύ/αρκετά ως προς την οικονομική τους ζωή και 20% δηλώνει λίγο ή καθόλου.

Για τις ενέργειες της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 82% της αξιολογεί σίγουρα/μάλλον θετικά και μόλις το 14% σίγουρα/μάλλον αρνητικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιναχθεί στις 23 μονάδες, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO, ανέβηκε σημαντικά και η εκτίμηση των πολιτών στο ΕΣΥ, καθώς το 44% πιστεύει ότι είναι καλύτερη η εικόνα του σε σχέση με αυτήν που είχε πριν, ενώ αντίθετα μόλις το 8% των ερωτηθέντων απαντά ότι η εικόνα του ΕΣΥ είναι σήμερα χειρότερη.

Οι πολίτες σε ποσοστό 86% αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι 7 στους 10 βαθμολογούν με λίαν καλώς την αντίδραση του κράτους και οι 9 στους 10 ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού.

Για τις αποφάσεις Μητσοτάκη στο θέμα της πανδημίας, 8 στους 10 δηλώνουν πολύ ως αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ για τον Βασίλη Κικίλια το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 72%.

Αν σου άρεσε κάνε