Κυβέρνηση: Αντίπαλος ο εφησυχασμός - Έρχονται νέα μέτρα ενόψει Πάσχα

Κυβέρνηση: Αντίπαλος ο εφησυχασμός - Έρχονται νέα μέτρα ενόψει Πάσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:20 Δημιουργία 06/04/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με αντίπαλο τον εφησυχασμό, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της στην προσπάθειά της να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται νέο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τονίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει τον έλεγχο στη μεγάλη αυτή μάχη παραμένει υπαρκτός και η μοναδική προϋπόθεση για να μην συμβεί αυτό, είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Θα κάνει ειδική αναφορά στο Πάσχα, επιμένοντας ότι φέτος δεν πρέπει οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων να μετακινηθούν προς την επαρχία και ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, του διαγγέλματος του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει μια νέα σειρά περιοριστικών μέτρων, όπως είναι:

1. Το κλείσιμο των διοδίων των μεγάλων εθνικών οδών από το Σάββατο του Λάζαρου η και νωρίτερα εάν χρειαστεί
2. Η απαγόρευση της μετακίνησης κατοίκων ακόμη και από νησί σε νησί
3. Ο χρονικός περιορισμός της εξόδου των πολιτών
4. Η επιτήρηση της αστυνομίας έξω από σημεία , όπου μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός (τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ)
5. Η αυστηροποίηση των ποινών για ιεράρχες που θα θελήσουν να ανοίξουν τους ιερούς ναούς (αναμένεται και νέα επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο που αυτές τις ημέρες αναρρώνει μετά από την επέμβαση για τοποθέτηση βηματοδότη)

Ο πρωθυπουργός στη δίκη του παρέμβαση θα κάνει έκκληση στην υπευθυνότητα των πολιτών, αλλά θα προειδοποιήσει - χωρίς να αναφερθεί αναλυτικά - ότι υπάρχουν και αλλά όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να συνετιστούν και αυτοί οι λίγοι που επιμένουν να μην υπακούουν στις οδηγίες της πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, είναι ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει και πως η μάχη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση καθόλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν πάντως κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι - και σε πολιτικό επίπεδο - καθώς η Ελλάδα αποτελεί μετά από πολλές δεκαετίας παράδειγμα προς μίμηση από άλλες πολύ ισχυρότερες και μεγαλύτερες χώρες.

Τα εγκωμιαστικά άρθρα στον διεθνή Τύπο διαδέχονται το ένα το άλλο, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των Times του Λονδίνου που εγκωμιάζει την στρατηγική της Αθήνας. «Αυτή η χώρα των 11 εκατομμυρίων μας έχει δείξει μόνο πολύ λίγες σκηνές πανικού και μαζικών αγορών. Οι ουρές των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ., για να παρακολουθήσουν τον επικεφαλής του υπουργείου και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να κάνουν ενημέρωση για τον ιό», γράφουν χαρακτηριστικά .

Όπως αναφέρει το άρθρο, η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξαρχής. «Στην αρχή οι Έλληνες έτρεχαν στις παραλίες, αγνοώντας τις οδηγίες. Όμως, οι αρχές έβγαλαν μέχρι και drones για επιβάλουν την τάξη και οι λιμενικές αρχές εμπόδισαν γρήγορα την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγόρευσε κάθε άσκοπη μετακίνηση, αναγκάζοντας τους Έλληνες να ζητούν άδεια για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ενα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα».

Σε κάθε άλλη αποχή» - συνεχίζει ο αρθρογράφος - «αυτό θα προκαλούσε μεγάλες διαμαρτυρίες. Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες και τις κακουχίες»

Το άρθρο αναφέρει τέλος ότι η κυβέρνηση πήρε από τα πιο γρήγορα και τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη και αυτά έχουν αποδώσει καθώς η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην καμπύλη των κρουσμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε