Προτεραιότητα η θωράκιση του ΕΣΥ

Προτεραιότητα η θωράκιση του ΕΣΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:14 Δημιουργία 07/04/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Η ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές είναι πλέον άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο κοροναϊός μπορεί να επιστρέψει το φθινόπωρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες επισκέφτηκε το νοσοκομείο Σωτηρία και συνεχάρη του γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχει δεσμευθεί για τη λήψη άμεσων μέτρων, έτσι ώστε να θωρακιστεί το ΕΣΥ και έναντι αυτής της πανδημίας και έναντι άλλων αντίστοιχων κινδύνων, που μπορεί να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στα εξής:
1. Ενίσχυση του προσωπικού που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι οι 2.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα έχουν προσληφθεί στο σύνολο τους μεχρι το τέλος του μήνα, θα παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά το τέλος της κρίσης.

2. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ στην Ελλάδα. Ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
3. Ολοκλήρωση εργασιών σε υπό κατασκευή νοσοκομεία και παράδοση τους στο ΕΣΥ.
4. Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ήδη αυτό προχώρησε με τις ΜΕΘ και θα συνεχιστεί με τα διαγνωστικά κέντρα.
5. Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την επίταξη νοσοκομειακών μονάδων του ιδωτικου τομέα σε περιόδους κρίσεις.
6. Εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ, κάτι που ηδη εξελίσσεται με τη συνδρομή δωρεών από ιδιώτες

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρώσει την υλοποίηση του σχεδιασμού τους και το ΕΣΥ θα είναι απολύτως θωρακισμένο έναντι τέτοιων κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κλείσουν τα διόδια, ενώ αναμένεται και σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Για τις εκκλησίες, αργά χθες το μεσημέρι εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας Θρησκευμάτων και Υγείας, που αναφέρει ρητά ότι οι λειτουργίες από την Κυριακή των Βαϊών θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς.

Η ΚΥΑ αφορά στους χώρους λατρείας όλων των δογμάτων για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Α. Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Β. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

Γ. Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

Δ. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Νωρίτερα χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ευχαριστήσει για την ανταπόκρισή της την πλειονότητα των πολιτών, που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». Επεσήμανε δε, πως «χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές» και υπογράμμισε πως «με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό. «Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας», σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση».

Αν σου άρεσε κάνε