Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει Πάσχα

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει Πάσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:33 Δημιουργία 09/04/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις ημέρες του Πάσχα, αλλά για διαφορετικό λόγο φέτος, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Με δεδομένη την παραδοχή ότι ο Απρίλιος είναι ο κρισιμότερες μήνας στην μάχη κατά της πανδημίας, η Πολιτική Προστασία πήρε την απόφαση να αυστηροποιήσει τα μέτρα για τις μετακινήσεις των πολιτών, καθιστώντας ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη και κοστοβόρα την οποιαδήποτε απόπειρα «απόδρασης» των πολιτών των αστικών κέντρων στην επαρχία.

«Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από το αστικά κέντρα στα χωριά» μπορεί να μεταδώσει τον ιό και αυτό «δεν μπορούμε ούτε να ρισκάρουμε, ούτε να το επιτρέψουμε», κατέστησε σαφές ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι από τις έξι χθες το απόγευμα:

-Σε όλη την επικράτεια, στις εθνικές οδούς, τους αυτοκινητόδρομους και τους παραδρόμους έχουν στηθεί σημεία ελέγχου όλων των ΙΧ και όλων των οχημάτων από την ΕΛΑΣ

-Ενεργοποιείται το λιμενικό στήνοντας σημεία ελέγχων σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς

-Τέθηκε σε ισχύ ο περιορισμός μετακινήσεις μέσω αεροδρομίων λιμένων και ΚΤΕΛ καθώς από αυτές τις πύλες αναχωρούν μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι με βεβαίωση τύπου Α και χωρίς δυνατότητα επιστροφής, με μοναδική εξαίρεση τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (για υπηρεσιακούς λόγους), τους γιατρούς και νοσηλευτές, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως και υπαλλήλους του κράτους σε κρίσιμες υποδομές.

Οι εντατικοί έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ «κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται» και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση τύπου Β1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τόνισε υφυπουργός πολιτικής προστασίας.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων εντάσσεται ο διπλασιασμός του προστίμου (θα φτάνει τα 300 ευρώ) για όσους αποπειραθούν να κάνουν υπερβατική μετακίνηση, ενώ ταυτόχρονα θα αφαιρούνται για 60 ημέρες πινακίδες και το όχημα θα γυρίζει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Των ανακοινώσεων των μέτρων θα διαδεχθεί διάγγελμα του πρωθυπουργού εντός της εβδομάδας, όποτε και θα κληθούν οι πολίτες να πειθαρχήσουν, προκειμένου - όπως θα πει - να μην γκρεμιστεί ότι χτίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως θα τονίσει, ο εφησυχασμός είναι αντίπαλος, σημειώνοντας ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει, εάν τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους και εάν όλοι δεν αντιληφθούν την σημασία της αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ειδική αναφορά θα κάνει και στην εκκλησία, επικροτώντας την απόφαση για το κλείσιμο των ιερών ναών και την διεξαγωγή των λειτουργιών μόνο με ελάχιστους κληρικούς.

Αν σου άρεσε κάνε