Independent: Εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Πως η Ελλάδα έχει επιπεδοποιήσει την καμπύλη

Independent: Εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Πως η Ελλάδα έχει επιπεδοποιήσει την καμπύλη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:23 Δημιουργία 09/04/20, 10:20

Εύσημα στην εγρήγορση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού δίνει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Σε άρθρος της ανταποκρίτριά της στην Αθήνα περιγράφει «πως η Ελλάδα κατάφερε να επιπεδοποιήσει την καμπύλη».

Το άρθρο ξεκινά με μια περιγραφή της «αξιοθαύμαστα ήσυχης» Αθήνας και μια υπενθύμιση των μέτρων που έχουν ληφθεί «πολύ νωρίτερα από αρκετούς Ευρωπαίους γείτονες» στην Ελλάδα σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καφέ.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της Independent, «κινητήριος δύναμη» για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και «η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας».

«Το κλειδί ήταν ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη απάντηση γιατί η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και των περικοπών» δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα η επικούρη καθηγήτρια στο Queen Mary University of London και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλλα Λαδή.

«Σημαντικό ήταν επίσης το παράδειγμα της Ιταλίας που συχνά χρησιμοποιείται ως μια χώρα-"καθρέφτης για την Ελλάδα. Οι εικόνες από την Ιταλία και ό,τι συνέβαινε εκεί ώθησαν την κυβέρνηση και τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση σοβαρά» προσθέτει.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ η Ελλάδα πλέον έχει διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ που είχε στην αρχή του Μαρτίου με στόχο ο αριθμός αυτός να συνεχίσει να αυξάνεται.

«Στην Ελλάδα οι αποφάσεις μας να κλείσουμε τις μεγάλες πηγές της υπερ-διασποράς του ιού όπως τα σχολεία, τα συνέδρια και οι άλλοι χώροι συνάθροισης των ανθρώπων ελήφθη πολύ νωρίτερα επιδημιολογικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στον περιορισμό της διασποράς» δηλώνει από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ανταποκρίτρια της Independent επισημαίνει επίσης την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης όταν το Σαββατοκύριακο μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, στις 13 Μαρτίου, καταγράφηκαν σκηνές με γεμάτες παραλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «απαντά» με το κλείσιμό τους αλλά και το λουκέτο στα χιονοδρομικά κέντρα.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται, παράλληλα, η ανησυχία για τις δομές των μεταναστών στη σκιά των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ριτσώνα και την Μαλακάσα που έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα.

«Για την ώρα, πάντως, ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημαίνει μια θετικότερη εξέλιξη σε σχέση με αρκετούς από τους γείτονές της όπως η Ιταλία. Αλλά η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας υπονοεί ότι η αγωνία για τις αντοχές του συστήματος υγείας παραμένουν. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα αποτελέσει ένα ιστορικό τεστ για την ικανότητα των Ελλήνων που συνήθως αυτή την περίοδο αρέσκονται στις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις να "μείνουν σπίτι" και να συνεχίσουν να ισοπεδώσουν την καμπύλη αυτή» καταλήγει η ανταπόκριση του Independent από την Αθήνα..

Αν σου άρεσε κάνε