Τα τεστ θα κρίνουν τη σταδιακή άρση των μέτρων, τόνισε ο Κικίλιας

Τα τεστ θα κρίνουν τη σταδιακή άρση των μέτρων, τόνισε ο Κικίλιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 09/04/20, 20:27

Για το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως καθοριστικό ρόλο για την «επιστροφή στην κανονικότητα» θα παίξουν τα rapid test, τα μοριακά τεστ.

Μιλώντας στο Mega,ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «εμείς έχουμε ορίσει το τέλος Απριλίου, την 27η Απριλίου, ως την ημέρα μέχρι την οποία έχουμε πάρει μέτρα. Και δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε και οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».

«Όμως το Υπουργείο Υγείας είναι πάρα πολύ προσεκτικό. Όλα καταλήγουν τελικά στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί επιστήμονες θα μας υποδείξουν και θα ποσοτικοποιήσουν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα ιεραρχηθούν. Η πρώτη προτεραιότητα, επαναλαμβάνω, είναι οι ευπαθείς ομάδες. Όποιος βγει και δηλώσει σήμερα ότι ξέρει ποια είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα παρθούν, λέει ψέματα γιατί δεν τα έχουμε αποφασίσει ακόμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σύγχρονες μέθοδοι και το testing, τα rapid test, τα μοριακά τεστ και τα αντισώματα που έχει αποκτήσει ποσοστό του πληθυσμού, άρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη ανοσία, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στα επόμενα βήματα.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να χτιστεί ένα «τείχος» και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, γιατί με πολλούς τρόπους μπορεί ο ιός να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Άρα και οι νεότεροι οφείλουν να προσέχουν, και τα παιδιά επίσης, και στην κοινωνική ζωή και στην άρση των μέτρων.

Δε σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε την κουλτούρα της υγιεινής των χεριών μας, της προσπάθειας έτσι ώστε να μη μεταδίδουμε ο ένας στον άλλον τον ιό και της προσοχής για το συνάνθρωπο μας. Οπότε, μέσα στο καλοκαίρι – ή να το πω αλλιώς – ενδεχομένως θυσιάσαμε την άνοιξη, ελπίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη», επεσήμανε.

Αν σου άρεσε κάνε