Κυβέρνηση: Ποιο το σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα

Κυβέρνηση: Ποιο το σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:34 Δημιουργία 10/04/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τις αποφάσεις της χθεσινής, εξίσου επεισοδιακής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, «ζυγίζει» η Αθήνα, σχολιάζοντας πως ο ευρωπαϊκός βορράς δεν προχώρησε σε γενναίες κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του ευρωομολόγου, πιστεύει ότι μόνο με ισχυρή χρηματοδότηση έργων υποδομής μπορεί να τονωθεί η απασχόληση και να αντιμετωπιστούν άμεσα οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, έχει ήδη καταστρώσει μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα, που θα περιλαμβάνει:
1. Ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων υποδομής
2. Προώθηση με ταχύτατες διαδικασίες έργων με χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια και τον κρατικό προϋπολογισμό
3. Επιτάχυνση ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα)
4. Στήριξη έργων στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
5. Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ
6. Παροχή δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Δεν είναι τυχαίο ότι δυο κορυφαίοι υπουργοί, οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Τάκης Θεοδωρικάκος με διαφορά λίγων ημερών μίλησαν για σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές.

Ο πρώτος σημείωσε ότι θα επενδυθούν 13 δισ. στις υποδομές, ενώ ο δεύτερος παρουσίασε χθες τη συνέχεια του «Φιλοδημου», που μετονομάστηκε σε πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και προβλέπει την διάθεση ποσού 2,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 4ετία για τη δημιουργία έργων και τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών περιφερειών και δήμων της χώρας.

Οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας θα είναι οι κ.κ. Καραμανλής και Θεοδωρικάκος και φυσικά οι κ.κ. Γεωργιάδης,που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, όπως και ο κ. Θεοχάρης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί, προφανώς, ο τουρισμός που επίσης έχει δεχτεί πλήγμα από την πανδημία. Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη και με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Στην εισηγητική του τοποθέτηση, επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα είναι στα τιμές, αλλά διευκρίνισε ότι «η χώρα έχει χτίσει κατά τη διάρκεια της κρίσης ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη και τους συντελεστές του «Greece From Home», το οποίο χαρακτήρισε «παγκόσμια καινοτομία, που αναδεικνύει την ευρηματικότητα της Ελλάδος στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και ο σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα για πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον κλάδο του τουρισμού».

«Ο δικός μας στόχος για το 2020 είναι να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρηστικό μας προϊόν έχει μία ιδιαιτερότητα, ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε