Κ. Μητσoτάκης: «Μένουμε σπίτι, ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη»

Κ. Μητσoτάκης: «Μένουμε σπίτι, ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:28 Δημιουργία 14/04/20, 09:16
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μήνυμα συνέχισης της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας εκπέμπει η κυβέρνηση, καθώς ενόψει του Πάσχα θα επιδιώξει να περιορίσει, αν όχι να εκμηδενίσει, τις απόπειρες μετακινήσεων πολιτών από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Στη μάχη των αυστηρών προειδοποιήσεων που απευθύνει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, μπήκε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο διάγγελμα του τόνισε κατηγορηματικά: «Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα». Ζήτησε από όλους τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αποδεχθούν ουσιαστικά ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έγιναν μέχρι σήμερα, δεσμεύθηκε ότι οι μεγάλες αλλαγές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την Ελλάδα του μέλλοντος κι έκανε ειδική αναφορά στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στη δημιουργία νέων εντατικών ομάδων, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που καθιερώθηκαν εξαιτίας της καραντίνας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης σειρά μέτρων, που αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, όπως:

  • Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους.
  • Την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης που αφορούν και τους μακροχρόνια ανέργους.
  • Την τροποποίηση του προγράμματος στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
  • Την εκκίνηση, τον Μάιο προγράμματος για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία.

Μια αποστροφή του πρωθυπουργού στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ωστόσο, έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση νέων σεναρίων περί πρόωρων εκλογών με το τέλος της κρίσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Και συμπλήρωσε: «Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα!». Η αναφορά σε «λογοδοσία» και «ανανεωμένη Ελλάδα» προκάλεσε πολλές συζητήσεις περί πιθανότητας πρόωρων εκλογών με δεδομένες τις αλλαγές, που μοιραία έχουν επέλθει μετά την πανδημία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και διέψευδαν κάθε τέτοιο σενάριο, αλλά πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν με νόημα ότι οι πρόωρες εκλογές, όπως και ο ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλλονται. Το βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη αυτή την ώρα είναι η αποτροπή της διασποράς του ιού και στη συνέχεια η πολιτική για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρητικά προς το τέλος του καλοκαιριού θα έχει καθαρή εικόνα για το σύνολο των θεμάτων και εκείνη την περίοδο θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για την δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων η όχι.

Αν σου άρεσε κάνε