Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Εκτόξευση δημοτικότητας για Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Εκτόξευση δημοτικότητας για Τσιόδρα και Χαρδαλιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:05 Δημιουργία 16/04/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της ασφάλειας στη δημόσια υγεία σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δύο θετικές εξελίξεις προκάλεσαν ικανοποίηση στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Πρώτα ήρθε η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία και αργά το απόγευμα, δημοσιεύθηκε μια ακόμη δημοσκόπηση που αποτυπώνει το θετικό αντίκτυπο της πολιτικής της κυβέρνησης ως προς την κρίση της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτές τις μέρες σχεδιάζει τη σταδιακή άρση ορισμένων εκ των περιοριστικών μέτρων, κάτι που πιθανώς να ξεκινήσει με την είσοδο του Μαΐου, είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής του με βασικό αντικείμενο τα αποτελέσματα της εξόδου στις αγορές (αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%), αλλά και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και την πορεία υλοποίησής τους.

Πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων, η περίοδος χάριτος δανειακών υποχρεώσεων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων:

-Το επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή (και έχουν δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη και ταυτοποιηθεί από τους εργοδότες). Η συνολική δαπάνη είναι 548.132.000 ευρώ.

-Το ποσό των 400 ευρώ στους πρώτους 17.728 επιστήμονες με επιταγές κατάρτισης, που ενεργοποιήθηκαν από 9 έως 12 Απριλίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.

Παράλληλα, προωθείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να πληρωθεί αμέσως μετά το Πάσχα το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους.

Η κοινή γνώμη αποδέχεται ως απολύτως ορθή την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά και την αντιμετώπιση της κρίσης και το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, (της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA) η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη εδραιώνεται. Ταυτόχρονα, η δημοτικότητα των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά έχει εκτοξευθεί σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 85%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 63,1% απαντά ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 17,8% ο Αλέξης Τσίπρας και το 19,1% απαντά «Κανένας από τους δύο».

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει πλέον στις 23,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 43,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, το ΚΙΝΑΛ 5,4%, το ΚΚΕ 4,8%, η Ελληνική Λύση 3,1% και το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 2%.

Αν σου άρεσε κάνε