Τηλεκατάρτιση: «Φρένο» σε σενάρια και κακόβουλα σχόλια με παρέμβαση Μητσοτάκη

Τηλεκατάρτιση: «Φρένο» σε σενάρια και κακόβουλα σχόλια με παρέμβαση Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 23/04/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

«Φρένο» σε κάθε λογής σενάρια και κακόβουλα σχόλια βάζει ο πρωθυπουργός, με την απόφασή του να καταργήσει το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και οι επιστήμονες που θα συμμετείχαν, θα λάβουν πλέον απευθείας και χωρίς προϋποθέσεις την ενίσχυση των 600 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε αυτή την απόφαση μετά από τις αντιδράσεις, που υπήρξαν από μερίδα δικηγόρων, πολιτικών μηχανικών κ.α., ενώ θέλησε να κόψει κάθε συζήτηση για «σκιές» στην κυβερνητική απόφαση, μια κατηγορία που εκτόξευσε η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβαινε, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, θα αφορά και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία υπήρξαν αντίστοιχα προγράμματα.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης που κλήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για αστοχίες και διορθώσεις σε σχέση με την επιλογή του προγράμματος και επεσήμανε: «Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος σύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία».

«Επομένως» - συμπλήρωσε - «κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης». « Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση. Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται», κατέληξε .

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπέστη πλήγμα, με δεδομένο ότι υπέδειξε τόλμη και αμεσότητα, προκειμένου να διορθωθεί το λάθος. Ο κ. Βρούτσης που υπερασπίστηκε την αρχική επιλογή της κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα, καθώς αναγνωρίζονται οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει στο ασφαλιστικό, με τελευταία την ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο.

Στην αντιπολίτευση που ζητεί την παραίτησή του, η κυβέρνηση αντιτείνει τη σειρά προγραμμάτων,που είχε υλοποιήσει επί των ημερών του κ. Τσίπρα το υπουργείο Εργασίας και η κυρία Ε. Αχτσιόγλου. Επίσης, αντικρούουν τους ισχυρισμούς περί σκανδάλου, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε ακαριαία τη λύση,ακυρώνοντας το πρόγραμμα.

Αν σου άρεσε κάνε