Κόντρα Βρούτση - Σκουρλέτη στη Βουλή για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων

Κόντρα Βρούτση - Σκουρλέτη στη Βουλή για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:48 Δημιουργία 23/04/20, 15:47

Ένταση επικράτησε την Πέμπτη στη Βουλή, με αφορμή την απόσυρση του προγράμματος voucher για τους επιστήμονες στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση χθες.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για «μέγιστη πολιτική υποκρισία και αθλιότητα», διότι, όπως είπε, έρχεται σήμερα και καταγγέλλει ένα πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε και η σημερινή κυβέρνηση που το κληρονόμησε είχε την τόλμη και το πολιτικό θάρρος να το καταργήσει, αναγνωρίζοντας το λάθος της.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επέμεινε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει ευθύνες για το σκάνδαλο αυτό, που αφορά τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων μέσω ΚΕΚ, και πρέπει να παραιτηθεί.

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, που μίλησε για λαθεμένες επιλογές και αστοχία του προγράμματος.

Αφορμή ήταν η συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη πανδημία του κοροναϊού.

«Το κράτος, η Πολιτεία κινήθηκε με ευαισθησία και ταχύτητα για να καλύψουμε τις έκτακτες ανάγκες. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Σε έκτακτες καταστάσεις, φυσικά μπορείς να αλλάξεις τις αποφάσεις σου. Έχεις το δικαίωμα να πεις έκανα αστοχία. Έχω λοιπόν το θάρρος να το αναγνωρίσω» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα, καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθεια κατασυκοφάντησης της κυβέρνησης», η οποία, όπως είπε, αναδεικνύεται σε μεγάλο φιάσκο.

«Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αντιμετωπίσαμε μία έκτακτη μοναδική κατάσταση. Σε χρόνο μηδέν έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις για θέματα που αφορούν ανέργους, κάλυψη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αυτό δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Έγιναν πράξη όλα αυτά και το πείραμα πέτυχε. Όλα έγιναν σε χρόνο μηδέν. Κινηθήκαμε άμεσα, ώστε σε ελάχιστο χρόνο να πληρωθούν τα 600 ευρώ. Κινηθήκαμε με απόλυτη διαφάνεια και πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο που είχαμε κληρονομήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ο πολιτικός πρέπει να παρακολουθεί τη πορεία του προγράμματος. Είδαμε ότι δεν πήγαινε καλά, ότι δεν στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων. Πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα λέγεται όταν νομοθετείς και βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά, να το επανεξετάζεις και να μην λειτουργείς εγωιστικά» τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

«Η απόφαση χθες ήταν να επανεξετάσουμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο της τηλεκατάρτισης και της τηλεκπαίδευσης. Δεν είμαστε εναντίον της κατάρτισης. Δεν αποκλείστηκε ούτε ένα από τα 399 ΚΕΚ. Ούτε ένας αφαιρέθηκε ή προστέθηκε από τους 399 πιστοποιημένους φορείς. Δεν υπήρξε καμία ένσταση στη διαδικασία. Δική μας απόφαση ήταν να επαναξιολογήσουμε το πρόγραμμα».

Ο υπουργός χαρακτήρισε «μέγιστη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να κατακεραυνώνει τη διαδικασία που εμείς κληρονομήσαμε από αυτόν και εφαρμόσαμε».

«Εμείς ακολουθήσαμε απόλυτα τις τακτικές και τις πολιτικές που κληρονομήσαμε. Δεν υπήρχε χρόνος στην έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζαμε» τόνισε ο κ. Βρούτσης και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «που σήμερα κατακεραυνώνει τη κυβέρνηση της ΝΔ, με υπογραφές των δύο υπουργών του, Έφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, είχαν υλοποιήσει προγράμματα για κατάρτιση ανέργων μέσω ΚΕΚ ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων μέσω ΚΕΚ στις 10/ 6/ 2019 ύψους 48,9 εκατ. και στις 15/11/2018 ύψους πάνω από 17 εκατ., καθώς και στις 10/4/2019 λίγο πριν τις εκλογές που κόστισε 30,996 εκατ. ευρώ.

«Υπήρξε επώνυμη καταγγελία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας για τον υπουργό, αλλά δεν υπήρξε τότε καμία παραίτηση, και λέτε για εμάς; Αυτό λέγεται πολιτική αθλιότητα και υποκρισία. Ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά θα γυρίσει σε εσάς. Εμείς υλοποιήσαμε το πρόγραμμα με τα ίδια ΚΕΚ και το ίδιο voucher που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα καταγγέλλει» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

«Θα περίμενα να δείξει ευαισθησία ο υπουργός Εργασίας και να παραιτηθεί ή ο πρωθυπουργός να τον παραιτήσει» αντέδρασε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Αντί σήμερα με κατεβασμένα μάτια και κεφάλι να απολογηθούν για την "πατεντάτη" αρπαχτή, εγκαλούν εμάς. Το πρόβλημα δεν είναι η τηλεκατάρτιση, που είναι ένα σωστό μέτρο και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων από τα ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους επιστήμονες, ήταν ένας εμπαιγμός τους» υποστήριξε.

«Έστω και τώρα μετά την αποκάλυψη της αρπαχτής, αν δεν συνοδευτεί με την αποπομπή του υπουργού, οι ευθύνες θα είναι μεγάλες για τη κυβέρνηση και θα τη συνοδεύουν σε κάθε προσπάθειά της» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για λαθεμένες επιλογές και αστοχία του προγράμματος που δεν αφορούσε ευρωπαϊκούς, αλλά εθνικούς πόρους, για τις οποίες, όπως είπε, κύριος υπεύθυνος δεν είναι ο υπουργός Εργασίας.

«Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος. Το υπουργείο σας έχει τρεις επιτελικές υπηρεσίες που στελεχώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και που εσείς υιοθετήσατε ανεπίτρεπτα. Συκοφαντήσατε, σε συμπαιγνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον θεσμό της κατάρτισης. Υπάρχουν 400.000 κέντρα διά βίου μάθησης και αφήνετε στο απυρόβλητο τα δύο με τα οποία έγινε το "ντηλ"» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.

Αν σου άρεσε κάνε