Όλοι οι προβολείς στο διάγγελμα Μητσοτάκη

Όλοι οι προβολείς στο διάγγελμα Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:33 Δημιουργία 26/04/20, 10:20

Στο αυριανό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά την 4η Μαϊου είναι στραμμένοι όλοι οι προβολείς, ενώ έως και σήμερα, Κυριακή οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το σχέδιο επιστροφής στη νέα καθημερινότητα είναι συνεχείς.

Το μήνυμα κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων είναι κοινό: ο λαός δεν μπορεί να μείνει εγκλωβισμένος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού, τουλάχιστον σε 12 με 18 μήνες από τώρα. Ωστόσο, θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω με απόλυτη προσοχή.

Η διαδικασία επιστροφής θα είναι μακρόσυρτη με ορίζοντα διμήνου και ανάλογη της πορείας του κορονοϊού, που σημαίνει πως όταν θα κρίνεται απαραίτητο, μέτρα που είχαν αρθεί, να τίθενται εκ νέου σε εφαρμογή.

Τη δεδομένη στιγμή, όπως λένε οι πληροφορίες, το ζήτημα της επιστροφής στα θρανία, καθώς και η άρση του λουκέτου στα καταστήματα εστίασης αποτελεί σημείο διαφωνιών εντός του κυβερνητικού σχήματος και της ομάδας των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας μας.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται - σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr - η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες. Το πιθανότερο είναι, επίσης,. να μην ανοίξουν καθόλου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια ίσως ανοίξουν στις 25 Μαΐου και αφού προηγουμένως έχουν αξιολογηθεί τα μέτρα απεμπλοκής από την καραντίνα, που θα έχουν ληφθεί μέχρι εκείνη την περίοδο.

Εάν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοίξουν τελικώς, τότε μελετάται και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους, ενώ στο τραπέζι είναι και η συζήτηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως θα τονίσει και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του την Δευτέρα, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο σχεδιασμός θα γίνει, τα μέτρα θα αρχίσουν σιγά - σιγά να εφαρμόζονται, αλλά δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να επανέλθουν, εάν τα κρούσματα αυξηθούν ξαφνικά και ο κίνδυνος της διασποράς του ιού επιστρέψει.

Ουσιαστικά, τα μέτρα απεμπλοκής θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα και ανάλογα με την συμπεριφορά των πολιτών είτε θα διευρύνονται είτε θα ακυρώνονται. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και πάλι την συνεργασία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και θα τονίσει ότι τώρα δεν πρέπει να καταστραφεί ότι χτίστηκε τους τελευταίους δυο μήνες.

Τέλος, σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο.

Αν σου άρεσε κάνε