Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης το διάγγελμα Μητσοτάκη για χαλάρωση των μέτρων

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης το διάγγελμα Μητσοτάκη για χαλάρωση των μέτρων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:24 Δημιουργία 27/04/20, 13:15

Στις έξι το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα απευθύνει νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρουσιάζοντας το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο επιστροφής στην καθημερινότητα.

Όπως επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα γίνει η κοινή παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η μετάβαση θα γίνει «με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα». Όπως σημείωσε, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο».

«Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας», επανέλαβε ο κ. Πέτσας.

Τα στάδια χαλάρωσης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Στη συνέχεια, θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι συμβολικοί εορτασμοί για την Πρωτομαγιά μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων και κάλεσε τα κόμματα και τα συνδικάτα να κατανοήσουν ότι «φέτος είναι αλλιώς».

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, είπε ότι σε πρώτη φάση και από τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης θα ανοίξουν για ατομική λατρεία, ενώ η παρουσία πιστών στις ακολουθίες θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο σε συνεννόηση και με την Εκκλησία.

Αν σου άρεσε κάνε