Επίσκεψη Μηταράκη στο ΚΥΤ της Σάμου την Τρίτη

Επίσκεψη Μηταράκη στο ΚΥΤ της Σάμου την Τρίτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 27/04/20, 20:29

Με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον απόηχο και των σοβαρών επεισοδίων και διαδοχικών πυρκαγιών στο ΚΥΤ του νησιού χθες και σήμερα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Μηταράκη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών βρέθηκαν οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις για τον μήνα Απρίλιο, με τον υπουργό να τονίζει ότι «η φύλαξη των εθνικών συνόρων είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη «σημαντική επιτάχυνση» που έχει σημειωθεί στις διαδικασίες ασύλου, με τη παραγωγή αποφάσεων τον Απρίλιο να ξεπερνά τις 16.000, όταν το 2019 ο μέσος όρος ήταν στα 4.000 αιτήματα ανά μήνα. Όπως είπε, «εκτός της αποσυμφόρησης των νησιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου θα σημάνει και την αναχώρηση όσων δικαιούνται άσυλο προς την ενδοχώρα, αλλά και την απέλαση όσων απορρίφθηκε η αίτησή τους».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις «μεμονωμένες», όπως είπε, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών της ηπειρωτικής Ελλάδας μπροστά στο ενδεχόμενο φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων στην περιοχή τους, υπογραμμίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να δείξουν αντανακλαστικά εθνικής αλληλεγγύης. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Άκης Βέρρος, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέκος Λυμπέρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου κι ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεταβεί στη Σάμο, προκειμένου να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Αν σου άρεσε κάνε