Επιστροφή στην καθημερινότητα: Οι φάσεις και οι ημερομηνίες - «κλειδιά»

Επιστροφή στην καθημερινότητα: Οι φάσεις και οι ημερομηνίες - «κλειδιά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:08 Δημιουργία 28/04/20, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το μήνυμα ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και ότι απαιτείται από όλους προσοχή και το επόμενο διάστημα, θα συνοδεύσει ο πρωθυπουργός το σημερινό διάγγελμά του για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Στις έξι το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τις φάσεις, που θα χρειαστεί να περάσει η χώρα, προκειμένου η ζωή των πολιτών να γίνει ξανά φυσιολογική και στη συνέχεια, Σωτήρης Τσιόδρας και μέλη της κυβέρνησης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Ωστόσο, ήδη από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μια πρώτη γεύση των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν σήμερα στο σύνολό τους, ανακοινώνοντας ότι :

- Στις 4 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής.

- Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται πιθανά στις 18 Μαΐου.

«Σε επόμενη φάση», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, θα γίνει το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Επίσης, την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Στο διάγγελμα του απόψε, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις δύσκολες επιλογές που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει, θα ευχαριστήσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ θα επιστήσει την προσοχή σε όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν και στην επόμενη φάση τα μέτρα προστασίας που θα παρουσιάσουν οι γιατροί και οι υπουργοί.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τα μέτρα θα παρουσιάσουν αναλυτικά οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών), αλλά και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αν σου άρεσε κάνε