Στόχος Κικίλια η ύπαρξη 1.200 κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα

Στόχος Κικίλια η ύπαρξη 1.200 κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 03/05/20, 13:25

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την επόμενη ημέρα περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, εν όψει της αυριανής άρσης των πρώτων μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού.

Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό στέλεχος έθεσε ως στόχο την αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε 1.200, δηλαδή σε 12 κρεβάτια ανά 100.000 πολίτες.

«Η στρατηγική είναι να φτάσουμε για πρώτη φορά, ως χώρα, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές, οι 352 είναι κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ.»

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε με νόημα ότι «η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα» και προανήγγειλε την κατασκευή νέων ΜΕΘ και την αναμόρφωση των ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως το ΚΑΤ, τον «Ευαγγελισμό», τη «Σωτηρία», το «Παπανικολάου» και τα Πανεπιστημιακά Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

«Απόφασή μου είναι επικεφαλής της προσπάθειας για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ να τεθεί η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου» συνέχισε, κάνοντας λόγο για μία «κατά γενική ομολογία κορυφαία εντατικολόγο αλλά και άνθρωπο, που έδωσε μάχη στη πρώτη γραμμή της ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”».

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ειδική μνεία στις προσλήψεις νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι προσλήψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας έχουν ήδη ξεπεράσει τις 4.000, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν 2.000» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε δε, ότι «θα μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές - περίπου 2.000 - ενώ στο τελικό στάδιο πρόσληψης βρίσκονται ακόμη 942 μόνιμοι ιατροί»

Αν σου άρεσε κάνε