Double score για ΝΔ - Κυριαρχία Μητσοτάκη δείχνει νέα έρευνα-βαρόμετρο

Double score για ΝΔ - Κυριαρχία Μητσοτάκη δείχνει νέα έρευνα-βαρόμετρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 11/05/20, 08:03
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως μία από τις πλέον κομβικές ημερομηνίες - στη μάχη κατά του κορονοϊού- θεωρείται η σημερινή, με δεδομένο ότι γίνεται το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των σχολείων με την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία και με την επανέναρξη της λειτουργίας των περισσότερων καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχει δώσει τις αναγκαίες οδηγίες και ποντάρει πλέον στην ατομική ευθύνη του καθενός, προκειμένου ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμείνει στα μονοψήφια επίπεδα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμμαχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά παραμένουν οι δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν την πλήρη ικανοποίηση σημαντικού τμήματος των πολιτών για τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας.

Μια ακόμη έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το Xrimaonline.gr, πιστοποιεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ αυτή η θετική αντίδραση των πολιτών μεταφέρεται - όπως είναι φυσικό- και στον πίνακα με την πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με την έρευνα - βαρόμετρο της εταιρείας Opinion, η ΝΔ προηγείται με διπλάσιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Η «γαλάζια» παράταξη συγκεντρώνει το 40,2% των προτιμήσεων των πολιτών, εάν οι εκλογές γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή έναντι του 20% που επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Το ΚΚΕ με 5%, το ΚΙΝΑΛ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το «Μέρα 25» με 3%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με το υψηλό 52% έναντι του 19,5% του Αλέξη Τσίπρα. Ο «κανένας» εμφανίζει ποσοστό 21%.

Στα ειδικότερα ερωτήματα της δημοσκόπησης, το συντριπτικό 82% των ερωτηθέντων δηλώνει «πολύ- αρκετά ικανοποιημένο από τη συνολική στάση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Το 46% δηλώνει αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στο επόμενο διάστημα, ενώ την επιβολή ποινών ζητεί το 60% σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων, όπως συνέβη πρόσφατα σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εύρημα που αφορά την γνώμη των πολιτών για το εάν πρέπει τελικά να ανοίξουν η όχι τα Δημοτικά σχολεία. Το εξαιρετικά υψηλό 63% δηλώνει ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσουν και το 13% απαντά ότι «μάλλον δεν πρέπει να ανοίξουν». Θετικά υπέρ του ανοίγματος τάσσεται μόλις το 14% των ερωτηθέντων.

Οι πολίτες δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι και από τις επιμέρους πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ενώ περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση στο ζήτημα της στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «βαθμολογία» των υπουργών, σύμφωνα με τους πολίτες. Στην πρώτη θέση με ποσοστό 60% θετικές κρίσεων βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνεται η επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεύτερος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος με το ποσοστό των θετικών κρίσεων να φτάνει στο 55%. Ο υπουργός Εσωτερικών πιστώνεται την άμεση αντίδραση του σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και η παροχή «άδειας ειδικού σκοπού», που βοήθησε πολύ τους δημόσιους υπαλλήλους την προηγούμενη περίοδο.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται κατά σειρά οι κ.κ. Δένδιας, Χρυσοχοϊδης, Παναγιώτοπουλος και Σταϊκούρας.

Αν σου άρεσε κάνε