Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τις μετακινήσεις στην Ελλάδα

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τις μετακινήσεις στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 15/05/20, 18:40

Το πλαίσιο και οι λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές, ανακοινώνονται αυτή την ώρα κατά την επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η επόμενη φάση περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως θα επιτρέπεται εκ νέου η μετακίνηση σε προορισμούς εκτός της περιφερειακής ενότητας του μόνιμου τόπου κατοικίας. Επομένως, οι πολίτες και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα μπορούν και πάλι να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όσον αφορά τα νησιά, οι μετακινήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου.

Νωρίτερα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών, προβλέπεται τα πλοία να πλέουν με μειωμένο στο μισό αριθμό ταξιδιωτών, η θερμομέτρηση των επιβατών, η τήρηση απόστασης 1,5μ. μεταξύ τους και η χρήση μάσκας από επιβάτες και πλήρωμα. Εξακολουθεί η απαγόρευση κατάπλου σκαφών από Τουρκία και άλλες χώρες με Covid-19, μόνο κενά επιβατών μπορούν να καταπλέουν σε λιμάνια-μαρίνες ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχώρησε σε νέες ΝOTAMS με τις οποίες επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ισχύ παραμένει και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΥΠΑ, μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.

Αύριο θα ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες από το υπουργείο Μεταφορών και υποδομών.

Αν σου άρεσε κάνε