Μειώσεις φόρων, επιδόματα και ενίσχυση ρευστότητας στο σχέδιο στήριξης του τουρισμού

Μειώσεις φόρων, επιδόματα και ενίσχυση ρευστότητας στο σχέδιο στήριξης του τουρισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:24 Δημιουργία 20/05/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση με δεδομένο τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων που εξακολουθεί να καταγράφεται και μετά την απεμπλοκή από τα βασικά περιοριστικά μέτρα, που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι πως μόνον η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί αυτή την ώρα να βοηθήσει αποτελεσματικά την οικονομία και να φρενάρει την ύφεση, που μοιραία θα επέλθει λόγω της δίμηνης καραντίνας.

Έτσι, πολλά μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα, θα έρθουν πιο κοντά, για να αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς και κυρίως να ενισχυθεί ο τουρισμός και οι προοπτικές του για το φετινό καλοκαίρι.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός με νέο του διάγγελμα θα περιγράψει τα μέτρα στήριξης, που θα λάβει η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού και στην συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν την εξειδίκευση. Όπως είχε αποκαλύψει το Χrimaonline.gr, τα μέτρα θα είναι μεταξύ άλλων και τα εξής:

-Μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

-Κατάργηση για φέτος της τέλους διανυκτέρευσης

-Επιδόματα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

-Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

-Ενίσχυση υποδομών μέσω του ειδικού ταμείου που θα συγκροτήσει η ΕΕ και ανακοίνωσαν προχθές οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας

-Ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των ρυθμών, η κυβέρνηση θα κηρύξει την ένταξη της τουριστικής σεζόν στις 15 Ιουνίου και παράλληλα την ίδια ημέρα θα ανοίξει τα σύνορα για τις χώρες Σένγκεν. Την ερχόμενη Δευτέρα, μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα επιτραπούν τα ταξίδια στα νησιά, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα (επίσης την προσεχή Δευτέρα) ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης.

Στο τραπέζι με δεδομένο τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων επανήλθε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου, μια απόφαση που θα ληφθεί την προσεχή Δευτέρα μετά από σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμοξιολόγων.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση της πανδημίας. Σε νέα δημοσκόπηση που προβλήθηκε χθες το βράδυ (εταιρεία MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR) η ΝΔ προηγείται με διπλάσια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 40% έναντι 20,3% που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5%, το ΚΚΕ με 4,3% , η «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου με 3,9% και το «Μέρα 25» του κ. Βαρουφάκη με 3%.

Στο «χρηματιστήριο» των υπουργών, πρώτος σε δημοφιλία είναι ο κ. Κικίλιας που πιστώνεται την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, ακολουθεί ο κ. Θεοδωρικάκος που είχε την ευθύνη της προετοιμασίας του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ο κ. Πιερακακης είναι στην τρίτη θέση και ακολουθούν οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Δένδιας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, απόλυτη είναι η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τον πρωθυπουργό αξιολογεί θετικά το 70,6% ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 34,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 19,8% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 14,8% θετικές γνώμες.

Αν σου άρεσε κάνε