Στο τραπέζι η επιστροφή και των μαθητών του Δημοτικού

Στο τραπέζι η επιστροφή και των μαθητών του Δημοτικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:01 Δημιουργία 20/05/20, 08:56

Στο τραπέζι έχει επανέλθει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου με δεδομένο τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, μια απόφαση που θα ληφθεί την προσεχή Δευτέρα, μετά από σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμοξιολόγων.

Χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός ως προς το παραπάνω ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο». Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε πως την καλύτερη απόφαση θα την λάβει το οικογενειακό περιβάλλον.

«Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον», επεσήμανε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις. Δεν υπάρχουν, είπε, απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει - υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή.

«Υπάρχουν, επίσης, και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.

Σε περίπτωση που τα Δημοτικά ανοίξουν την 1η Ιουνίου, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου. Η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα κι αφότου θα υπάρξει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα δύο εβδομάδες από την επανεκκίνηση της Γ’ Λυκείου και μία εβδομάδα από την έναρξη των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Σε ό,τι αφορά στις δύο πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου, η προσέλευση τις δύο πρώτες ημέρες εκτιμάται στο 55% με 60% ενώ στο Γυμνάσιο η συμμετοχή έφτασε χθες, στο 70 - 75% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών.

Πάντως, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB, το 57,2 % συμφωνεί με την επαναλειτουργία των Λυκείων και των Γυμνασίων, ενώ το ίδιο ποσοστό πέφτει μόλις στο 27,7% όταν τίθεται το ερώτημα για τα δημοτικά σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, το 66,8% δηλώνει αντίθετο με αυτό το ενδεχόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε