Η κυβέρνηση οδηγεί ξανά την οικονομία σε σπιράλ ύφεσης, τόνισε ο Χαρίτσης

Η κυβέρνηση οδηγεί ξανά την οικονομία σε σπιράλ ύφεσης, τόνισε ο Χαρίτσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:48 Δημιουργία 21/05/20, 14:48

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία «επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-14».

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το πρωί της Πέμπτης ο Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας που ανακοινώθηκε χθες και το οποίο όπως είπε «είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-14».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως πρόκειται για «ένα σχέδιο που μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και βασίζεται στην επικράτηση της 'ανοσίας της αγέλης' στην οικονομία και την επιβίωση των ισχυρότερων».

«Η κυβέρνηση αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις» υπογράμμισε. Παράλληλα, πρόσθεσε, «μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα».

Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση - η κυβέρνηση «επιλέγει να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους, επιμένει στις επιστρεπτέες ενισχύσεις, δηλαδή νέα δάνεια, ένα πρόγραμμα ήδη αποτυχημένο, στο οποίο συμμετέχουν λίγες επιχειρήσεις».

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μάλιστα «βαρύ ατόπημα την απουσία προγράμματος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων», καθώς «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό έχουν ανάγκη την απευθείας ενίσχυση με ρευστότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους».

Συνεχίζοντας την κριτική του στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «ακούσαμε για μείωση προκαταβολής φόρου με τεράστια ασάφεια, δεν διευκρινίστηκε ούτε το ύψος της, ούτε το ποιους αφορά, ενώ οι εξηγήσεις παραπέμφθηκαν για το μέλλον».

«Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. προσθέτοντας μήλα με πορτοκάλια» συνέχισε για να προσθέσει πως «έχουμε μπροστά μας μια κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων, που ενδεχομένως να κάνει την κρίση που ζήσαμε πριν μερικά χρόνια να φαντάζει ως μικρή ανατάραξη της οικονομίας».

Αν σου άρεσε κάνε