«Κλειδώνουν» οι τελικές αποφάσεις για τα Δημοτικά

«Κλειδώνουν» οι τελικές αποφάσεις για τα Δημοτικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:03 Δημιουργία 23/05/20, 08:30

«Κλειδώνουν» αυτό το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, αν αυτά θα ανοίξουν εκ νέου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την προσεχή Δευτέρα. Αν δοθεί το «πράσινο φως», τότε τα Δημοτικά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μαθήματα θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, θα είναι ανάλογα με τα αντίστοιχα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δηλαδή όχι περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη, τήρηση απόστασης ασφαλείας 1,5 μέτρων συμπεριλαμβανομένων των θρανίων.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εμφανιστεί θετικός ως προς το παραπάνω ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο». Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε πως την καλύτερη απόφαση θα την λάβει το οικογενειακό περιβάλλον.

«Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον», επεσήμανε πρόσφατα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν, επίσης, και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές».

«Αυτή την στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών», σημείωσε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό». Υπενθυμίζεται, ότι μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα παιδιά στην τάξη και ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας το πρωί της Παρασκευής, μέσω τηλεδιάσκεψης, με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα μαθήματα εξ αποστάσεως: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παιδί στην τάξη, γι’ αυτό και σταδιακά έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή στα σχολεία, τώρα που επιδημιολογικά οι ειδικοί μας επιτρέπουν να το κάνουμε, αλλά πάραυτα μάθαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τη σημασία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση παρέχοντας εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό».Α

Στο μεταξύ, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αντιπροτείνουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα μόνον για την Ε΄ και την ΣΤ΄ του δημοτικού και η χρονιά για το νηπιαγωγείο και τους παιδικούς σταθμούς να τελειώσει εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένει την τελική εισήγηση των ειδικών για να αποφασίσει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Αν σου άρεσε κάνε