Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών - Τα δύσκολα είναι πίσω μας

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών - Τα δύσκολα είναι πίσω μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:37 Δημιουργία 25/05/20, 20:20

Νέο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητά της, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, δίνοντας την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την άρση της καραντίνας, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στη Μάρα Ζαχαρέα.

Μάλιστα, η συνέντευξή του συμπίπτει με το άνοιγμα και του κλάδου της εστίασης, το οποίο έγινε σήμερα, Δευτέρα, στο πλαίσιο ενός ακόμη βήματος προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα δύσκολα είναι πίσω μας, όμως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πανδημία, κάνοντας λόγο για εθνική επιτυχία όσον αφορά την αντιμετώπισή της.

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά, προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο ίδιος είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Πρόσθεσε δε πως οι ανισότητες εμβαθύνονται με τα κλειστά σχολεία. Υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά,τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

«Έχω μία υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους να επανέλθουν τα παιδιά σε μία σχολική κανονικότητα», υπογράμμισε.

«Τα παιδιά έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και αυτό είναι μία παρακαταθήκη, όταν θα επιστρέψει για παράδειγμα η γρίπη, ή από το φθινόπωρο αν επιστρέψει ο κορονοϊός», συμπλήρωσε.

«Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα», επισημαίνοντας ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα».

«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά «θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ» και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, στο διάστημα αυτό «ασφαλίσαμε τα σύνορα της Ελλάδας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη φύλαξη των συνόρων και τις μεταναστευτικές ροές.»

Αυτό που ανακτήσαμε αυτήν την περίοδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η εμπιστοσύνη. «Για πρώτη φορά δεν ακούσαμε αυτήν την κουβέντα: 'πού είναι το κράτος'», είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα αυτή της Ελλάδας, ως χώρας ασφαλούς με καλό σύστημα υγείας, η εικόνα της αξιόπιστης Ελλάδας, ανοίγει ευκαιρίες, τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης, λόγω του κορωνοϊού, εξέφρασε όμως «μία συγκρατημένη αισιοδοξία».

Σημείωσε επίσης ότι από την Ευρώπη θα έρθουν «πολλά δισεκατομμύρια» για τη στήριξη της οικονομίας», τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις για την αύξηση της ανεργίας, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, είπε όμως ότι θα πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει ο τουρισμός.

Ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός

«Γιατί και για ποιο λόγο; Επειδή προηγούμαστε; Η κοινωνία μας περιβάλει με εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή 4ετίας», είπε και χαρακτήρισε την συζήτηση «τελείως ανεύθυνη».

Παρόμοια ήταν η απάντησή του και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Ούτε για ανασχηματισμό βλέπω. Δεν είναι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά».

«Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε Κυβέρνηση 10 μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση. Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμβουλος υγείας ο Τσιόδρας

«Επειδή γνώρισα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και εξαιρετικούς, έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, κάποιους τους γνώριζα κάποιους δεν τους γνώριζα, τον Σωτήρη τον Τσιόδρα δεν τον γνώριζα και σας διαβεβαιώνω ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου. Δεν έχει πια λόγο ο Σωτήρης να βγαίνει και να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα γιατί περνάμε πια στην επόμενη φάση, αλλά σύμβουλός μου για θέματα δημόσιας υγείας θα παραμείνει στενότατος και θα βοηθήσει και αυτός όπως και η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων και των ειδικών» είπε.

Ύφεση και μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης, λόγω του κορονοϊού, εξέφρασε όμως «μία συγκρατημένη αισιοδοξία».

Σημείωσε επίσης ότι από την Ευρώπη θα έρθουν «πολλά δισεκατομμύρια» για τη στήριξη της οικονομίας», τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις για την αύξηση της ανεργίας, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, είπε όμως ότι θα πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει ο τουρισμός.

Το 2020 είναι μία εξαιρετική χρονιά δημοσιονομικά, λόγω των έκτακτων μέτρων. Είχαμε ήδη ξεκινήσει τις φορολογικές μειώσεις και θα υπάρξει και άλλο πακέτο. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, μόλις περάσει το καλοκαίρι».

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο, τόνισε. «Εκλεγήκαμε για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις». Αυτές θα συνεχιστούν και ενδεχομένως πιο γρήγορα. «Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, αλλά η μεταρρυθμιστική μας διάθεση παραμένει ακέραια και ενισχυμένη».

'Εβρος

Όσον αφορά το θέμα του Έβρου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, όμως, δημιουργώντας «τεχνικά ζητήματα» που αφορούν την ακριβή οριοθέτηση.

«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα, το οποίο να είναι αξιοσημείωτο και το οποίο να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η Αντιπολίτευση, κακώς κατά την άποψή μου, διότι στην ουσία υιοθέτησε μία πιο ακροδεξιά ρητορική. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία, τα χερσαία σύνορα, είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του ’26 που ακολούθησαν. Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι η ίδια. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων της κοίτης του Έβρου; Ότι υπάρχουν τμήματα αυτή τη στιγμή ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι Ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου τα οποία είναι Τουρκικά, επειδή έχει μετακινηθεί η κοίτη του Έβρου. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα» είπε.

Αν σου άρεσε κάνε