Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις, όχι εκλογές!

Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις, όχι εκλογές!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:28 Δημιουργία 26/05/20, 08:24
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, πολιτική επιλογή για την οποία ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο, είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει, παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί η πανδημία, ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με «όπλο» το μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, τη θετική εικόνα της χώρας και τις άκρως υποστηρικτικές δημοσκοπήσεις, επιστρέφει στο πολιτικό αφήγημα με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Ήδη, τα δείγματα στο δημόσιο τομέα, την ψηφιακή οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την τηλεκπαίδευση κ.α. είναι θετικά, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον.

Χθες, ο πρωθυπουργός έκλεισε δύο πολιτικές συζητήσεις που αποτελούσαν προσκόμματα στην λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος: Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές και παρέπεμψε στο μέλλον αορίστως το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του (τηλεοπτικός σταθμός Star) απάντησε ως εξής στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Γιατί και για ποιο λόγο; Επειδή προηγούμαστε; Η κοινωνία μάς περιβάλει με εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. «Πήρα εντολή 4ετίας», είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση «τελείως ανεύθυνη».

Παρόμοια ήταν η απάντησή του και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Ούτε για ανασχηματισμό βλέπω. Δεν είναι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά».

Για την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ύφεση στη χώρα ως απότοκο της υγειονομικής κρίσης θα κυμανθεί μεταξύ του 5-10%, ενώ όπως είπε, είναι πεποίθησή του ότι δεν θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή στον τουρισμό.

Για τα μεγέθη της ανεργίας απέφυγε τις προβλέψεις, ενώ ως προς τις προτεραιότητες του, προανήγγειλε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών αμέσως μετά το καλοκαίρι. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο, τόνισε. «Εκλεγήκαμε για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις». Αυτές θα συνεχιστούν και ενδεχομένως πιο γρήγορα. «Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, αλλά η μεταρρυθμιστική μας διάθεση παραμένει ακέραια και ενισχυμένη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εθνική επιτυχία» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. «Τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας», πρόσθεσε, ωστόσο προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά. «Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν».

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά και τα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες για γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο στην περιοχή του Μελισσοκομείου, καθώς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα. «Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, όμως, δημιουργώντας «τεχνικά ζητήματα» που αφορούν την ακριβή οριοθέτηση», συμπλήρωσε, επιμένοντας όμως ότι πρόκειται για τεχνικά ζητήματα και ως τέτοια τα αντιμετωπίζει και η Τουρκία .

Σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συστηθεί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα δώσει έμφαση στην αναδιοργάνωση του ΟΑΣΘ, ενώ θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Ζερβά στην τελετή για την ένταξη 50 νέων λεωφορείων στο στόλο του Οργανισμού.

Αν σου άρεσε κάνε