Μητσοτάκης: Ώρα Ευρώπης-Ελλάδας για το μεγάλο άλμα

Μητσοτάκης: Ώρα Ευρώπης-Ελλάδας για το μεγάλο άλμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:49 Δημιουργία 28/05/20, 13:39

Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα Ευρώπη κι Ελλάδα να κάνουν το μεγάλο άλμα έστειλε ο πρωθυπουργός από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είχε φόντο την ιστορική απόφαση της Κομισιόν για χρηματοδότηση 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το συνολικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία και για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Σημείωσε δε πως ήρθε η ώρα Ευρώπη να αφήσει πίσω της τα μικρά βήματα και να τολμήσει ένα μεγάλο άλμα, όπως και για τη χώρα να κάνει ένα μεγάλο εθνικό άλμα προς τα εμπρός.

Για τα 32 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει η χώρα συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αποτελούν «αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τόνισε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή είναι επίσης «και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα 22,5 δισ. θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισ. θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους, και πρόκειται για κεφάλαια που θα διατίθενται σε βάθος τριετίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χαρακτηριστικά τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας. Είναι πολύ μεγάλο, είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως ταυτόχρονα και ευέλικτο. Είναι δίκαιο, καθώς στηρίζεται σε κοινό δανεισμό και εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Κινείται πολύ περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο στη λογική των δανείων, κάτι το οποίο υπήρξε εξαρχής κεντρικό ελληνικό αίτημα» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα γίνει με «σχέδιο και σύνεση». «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» διαβεβαίωσε.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το νέο ταμείο αυξάνει και τις ευθύνες της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αν σου άρεσε κάνε