«Όχι» στη λογική των επιδόματων από τον Γεραπετρίτη

«Όχι» στη λογική των επιδόματων από τον Γεραπετρίτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 29/05/20, 15:53

Την αντίθεση του στην επιστροφή στη λογική του διαμοιρασμού επιδομάτων, μετά από το χρηματοδοτικό πακέτο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την Ελλάδα, εξέφρασε την Παρασκευή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά».

«Η λογική των επιδομάτων που οδηγεί σε έναν τεράστιο ηθικό κίνδυνο, τον οποίο γνωρίσαμε τη δεκαετία του '80, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε επιδοματικά, αντί να παράγουμε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί», τόνισε με έμφαση διαβεβαιώνοντας, «εμείς θα κάνουμε όλους του αναγκαίους διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς του ελληνικού κράτους και της αγοράς. Θα έχουμε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας που ελπίζουμε ότι θα έρθει πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους».

Υπάρχει, μάλιστα, «πολύ συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τις νέες αγορές, τις νέες δεξιότητες και κυρίως για την αλλαγή του κράτους. Έτσι ώστε τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιό μας για την απορρόφηση των πόρων αυτών, να καταλάβουν όλοι, και εντός και εκτός, ότι βαδίζουμε προς το 2021, το συμβολικό αυτό έτος, με ένα πρόγραμμα που θα φέρει μια νέα Ελλάδα», είπε ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζοντας πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου.

Δοκιμάστηκαν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για την κριτική και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε πως «δεν πρόκειται ποτέ -και σας διαβεβαιώνω για αυτό- να παρασυρθούμε σε αυτήν την αλόγιστη πλειοδοσία. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμαστεί, ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση», υποστήριξε αντιτείνοντας ότι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, θα διατηρούμε πάντοτε με ασφαλή αποθεματικά τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, το πρόγραμμα που, όπως ανέφερε, «αναγκάσθηκε να τροποποιήσει δύο εβδομάδες μετά την αναγγελία (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) […] εικάζω πως θα έχουμε και σίκουελ στο πρόγραμμα, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση της βασικής μας θέσης αλλά με σοβαρά οικονομικά σφάλματα».

Για το κυβερνητικό σχέδιο δε, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, θα στηρίξουμε την αγορά, με ό,τι χρειαστεί για μια πλήρη επανεκκίνηση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, αν δεν έχουμε κάτι εξαιρετικά στραβό, το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ μεγάλης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια και να διατηρήσουν το κλίμα αυτοπεποίθησης το οποίο προέκυψε μέσα από αυτή την κρίση».

Ενδείξεις καταλλαγής από την Άγκυρα

Κληθείς να πάρει θέση για τις ελληνο-τουρκικές θέσεις, παρατήρησε ότι «μετά από δεκαετίες η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση διπλωματικής ισχύος απέναντι στην Τουρκία. Αυτού του τύπου οι "σπασμοί" που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο επίπεδο μιας αναβαθμισμένης πολιτικής ρητορικής -η οποία μερικές φορές είναι και εχθροπαθής ή μισαλλόδοξη- έχουν να κάνουν με το ότι η Τουρκία έχει χάσει σημαντικές διπλωματικές μάχες (…) Η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο, με εξαιρετικά σημαντικές και πολλές περιφερειακές συμμαχίες», είπε ο υπουργός θυμίζοντας επιπλέον «με τι αντανακλαστικά ήρθαν στην Ελλάδα, στο ακραίο όριο της ΕΕ, όλοι οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών -μια επίδειξη υψηλού επιπέδου αλληλεγγύης». Θύμισε δε και «την απώθηση στον Έβρο -πόσες δεκαετίες είχαμε να δούμε μια τέτοιου τύπου πραγματική νίκη στα ελληνο-τουρκικά».

Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ιδίως τώρα, υπογράμμισε, ενώ τυχόν κλιμάκωση «θα βρει απέναντι όχι μόνο την Ελλάδα αλλά θα βρει όλους τους περιφερειακούς μας εταίρους, θα βρει την ΕΕ ή, ακόμη ακόμη, και τους ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας -υπάρχει απομόνωση [...] της Τουρκίας», υποστήριξε συμπληρώνοντας: «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για μια τέτοια ενέργεια, εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Εγώ αντιθέτως βλέπω και κάποια σημεία καταλλαγής εκ μέρους της Τουρκίας, έχουν περιοριστεί εξαιρετικά οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο», υπογράμμισε για το θέμα.

Κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε πρόωρες εκλογές», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξηγώντας και το «γιατί»: «Αυτή τη στιγμή στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Εμείς με το μόνο με το οποίο ασχολούμαστε, είναι το να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν έχουμε καθόλου στο μυαλό μας -σας διαβεβαιώ γι' αυτό- την πολιτική κεφαλαιοποίηση της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά το μείγμα της πολιτικής μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Εμείς εκλεγήκαμε με ένα πολύ βασικό αξιακό πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με τη βάση του φιλελευθερισμού, που είναι η λιγότερη φορολογία, ανάπτυξη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Κι εμείς είμαστε ανήσυχοι με την εργασία, ιδίως όταν βλέπουμε τα δεδομένα από άλλες χώρες της Ευρώπης και υπερατλαντικά, αλλά έχουμε μια βαθύτατη πίστη ότι με το πρόγραμμά μας θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή». Σε κάθε περίπτωση, «εμείς δεν θα κάνουμε παιχνίδια με τους θεσμούς όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Προσωπική μου άποψη που εκφράζει, νομίζω, και το σύνολο της κυβέρνησης, είναι ότι για μας το κέρδος από την καλή διαχείριση όσων συνέβησαν το τελευταίο τετράμηνο, δεν είναι η κεφαλαιοποίηση πολιτικών κερδών, αλλά μόνο το περίσσευμα εμπιστοσύνης που έχουμε για να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορα βήματα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ήδη χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προεγκρίθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια που συνιστούν όλα μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές», ανέφερε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

Αν σου άρεσε κάνε