Δένδιας: Απαντάμε στις προκλήσεις, ανοικτοί οι δίαυλοι με την Άγκυρα

Δένδιας: Απαντάμε στις προκλήσεις, ανοικτοί οι δίαυλοι με την Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 31/05/20, 13:17

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε –για ακόμη μία φορά- ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εν μέσω της κλιμάκωσης της ρητορικής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«H Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, παρότι εξέφρασε την προτίμηση για συνεννόηση και συνεργασία.

«Η Ελλάδα θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος υπό την αυτονόητη προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της ασπάζονται, λόγω και έργω, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News».

Επανέλαβε δε, ότι «διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ως οφείλει να κάνει κάθε φιλειρηνική χώρα».

«Να υπάρξει σύμπνοια και εθνική γραμμή»

Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας, ζητώντας τη διαμόρφωση μιας ενιαίας, εθνικής γραμμής.

«Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Από τότε που ανέλαβα τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, φροντίζω πάντα να ενημερώνω τα κόμματα, με στόχο τη σύμπνοια και τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «δεν θα επιτρέψω, καθ' όσον μπορώ, να γίνει η εξωτερική πολιτική της χώρας κονίστρα κομματικών παιγνίων και να υποστεί άλλη μια φορά βλάβη ο τόπος».

«Έτοιμοι για ενδεχόμενο νέων ροών»

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ροών, όπως ακριβώς συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου στον Έβρο, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος και είναι έτοιμοι να επιτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο».

Ειδική αναφορά έκανε και στο ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Αθήνα θεωρεί «παράνομο».

«Η πολιτική των κανονιοφόρων που έχει επιλέξει να επαγγέλλεται η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί» σχολίασε ο κ. Δένδιας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της Ε.Ε., αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας».

«Ολοκληρώνεται ο φράκτης»

Τέλος, ξεχωριστεί μνεία έκανε και στον φράκτη, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στο νότιο τμήμα του Έβρου.

«Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι ο φράκτης «είναι ένα θέμα, το οποίο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας»

Αν σου άρεσε κάνε