«Κλειδώνει» η ομάδα της διαχείρισης των 32 δισ.

«Κλειδώνει» η ομάδα της διαχείρισης των 32 δισ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:10 Δημιουργία 01/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του για την ομάδα των στελεχών, που θα κληθεί να διαχειριστεί το πόσος των 32 δισ. ευρώ., το οποίο η χώρα μας θα λάβει ως έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να «τρέξει», προκειμένου να αντιμετωπίσει την ύφεση που μοιραία προκαλείται από την πανδημία, θεωρείται δεδομένη και επιβεβαιώνεται από την δίκη του δέσμευση, το συνολικό σχέδιο για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των ποσών αυτών να είναι πλήρως έτοιμο και κοστολογημένο μέχρι τον Οκτώβριο.

Βασικό ρόλο, σε ό,τι αφορά το υπουργικό συμβούλιο θα πράξουν τρεις υπουργοί:

-Ο Κώστας Καραμανλής που θα προωθήσει μεγάλα έργα υποδομών που θα φτάσουν (μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) το ποσό των 13 δις. ευρώ

-Ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει μπροστά του, εκτός από την καινοτομία και την έρευνα, την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες. Τέλος Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την αναπτυξιακή τράπεζα για την παροχή δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

-Ο Τάκης Θεοδωρικάκος που θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 2,5 δις. ευρώ μέσω του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για μικρά και μεσαία έργα που θα προωθήσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, γεγονός που θα τονώσει την απασχόληση και σε τοπικό επίπεδο.

Στην κυβερνητική προσπάθεια θα μετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Κυριακάτικα δημοσιεύματα έφεραν επίσης και τον καθηγητή κ. Πισσαρίδη να «επιστρατεύεται» από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός, ο συντονισμός θα γίνεται κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου και βασικό μήνυμα θα είναι η ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο ακέραιο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο μια ακόμη δημοσκόπηση εμφανίζει πολιτικά κυρίαρχο τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητα «όπλο» στα χέρια του και ενόψει μιας δύσκολης οικονομικά περιόδου που έχει μπροστά του. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO (για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ), η ΝΔ προηγείται με διαφορά 21,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 42% έναντι 20,2% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου.

Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά που καταγράφηκαν και στην προηγούμενη έρευνα, με το Κίνημα Αλλαγής να συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,4%, την Ελληνική Λύση 4%, το ΜΕΡΑ25 2,5%, 3,1% επιλέγει κάποια άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ το 10,4% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο.

Σαφής είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 54,1% έναντι 23,2% του Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκάθαρη η πρωτιά Μητσοτάκη και στη λίστα με τις θετικές γνώμες, με τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει 68,7% έναντι 36% του Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 27,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 24,1%, ο Κυράκος Βελόπουλος με 17,9% και τέλος ο Γιάννης Βαρουφάκης με 15,4.,

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 80,8% διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική, ποσοστό που συγκεντρώνει ισχυρή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί, και έως ένα βαθμό εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη, η αντίληψη σε ποσοστό 48% ότι αν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το «χρηματιστήριο» των υπουργών στην πρώτη της δημοφιλίας θέση είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με 58,5% και ακολουθούν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 55%, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 54,1%, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με 53,6% και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης με 53,5%.

Αν σου άρεσε κάνε