Στρατηγική διεθνοποίησης των προκλήσεων Ερντογάν

Στρατηγική διεθνοποίησης των προκλήσεων Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:38 Δημιουργία 05/06/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τη στρατηγική της διεθνοποίησης των προβλημάτων που προκύπτουν από την προκλητικότητα της Τουρκίας επιλέγει ο πρωθυπουργός, θέτοντας το ζήτημα στα ανώτατα όργανα της ΕΕ.

Μετά τα ηχηρά μήνυμα που εξέπεμψε μαζί με την ΠτΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολή προς την επικεφαλής της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα θέσει τα ζητήματα και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του μήνα.

Στην επιστολή του προς τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους , ο Έλληνας πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οποίος έκανε και τη σχετική ανακοίνωση, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», απάντησε χαρακτηριστικά . «Εμείς δεν θέλουμε προκλητικές ενέργειες, είμαστε μια χώρα φιλική αυτό περιμένουμε και από τους γείτονές μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ (τηλεόραση Star), επεσήμανε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. «Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό», τόνισε, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν θεωρεί πιθανή μια σύγκρουση με την Τουρκία .

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε αλλά βήματα, πέραν των φραστικών προκλήσεων και ότι αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Στον Έβρο, ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο Xrimaonline.gr, πήρε μια ηχηρή απάντηση το Φεβρουάριο και δύσκολα θα επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αφύπνισαν την Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι στο πλευρό της Αθήνας στάθηκαν ουσιαστικά όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, με πρώτες τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει άνεση χειρισμών, κάτι που προκύπτει από την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό, γεγονός που πιστοποιήθηκε και από μια νέα δημοσκόπηση που εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με την έρευνα (εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ ), η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ .

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5% , η ελληνική λύση με 3,5% και το Μέρα 25 με 3%.

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με διαφορά 26 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ το 75% αποτιμά θετικά τις επιλογές της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας. Από τα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης είναι το ότι το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί όπως ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ανασχηματισμό.

Αν σου άρεσε κάνε