Οριοθέτηση ΑΟΖ: «Οδηγός» για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο - Ακολουθούν Αίγυπτος, Αλβανία

Οριοθέτηση ΑΟΖ: «Οδηγός» για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο - Ακολουθούν Αίγυπτος, Αλβανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:34 Δημιουργία 10/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως ευθεία απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και στο ψευτο-μνημόνιο που υπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ερμηνεύεται η συμφωνία για την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Μια υπογραφή μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών αποτελεί πλέον «οδηγό» για τη διευθέτηση θεμάτων στην περιοχή της Μεσογείου και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, είναι η αρχή μιας σειράς ανάλογων κινήσεων με την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Αύριο, Πέμπτη ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ΑΟΖ, κάτι που θεωρείται καίριο, με δεδομένο ότι η συμφωνία των δυο χωρών μπαίνει «σφήνα» στο τουρκολιβικό σύμφωνο.

Σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές,ακόμη και τμηματική να είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σενάριο που προωθεί το Κάιρο, θα πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία θα φρενάρει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Με την Αλβανία, παρά το πισωγύρισμα των γειτόνων τα τελευταία χρόνια, η επικύρωση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας θεωρείται πιο εύκολη υπόθεση, ειδικά μάλιστα μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτησε χθες τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Ντι Μάιο, χαρακτηρίζοντάς την «υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας», καθώς και «μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν πως δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης» και ευχήθηκε «ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Η Αθήνα εν τω μεταξύ, αναλύει τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η σύναψη συμμαχιών, η ισχυροποίηση δεσμών με παραδοσιακούς φίλους της χώρας, όπως είναι η Γαλλία, αλλά και η σχεδίαση σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων είναι οι κινήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει κυρίαρχη και ο πρωθυπουργός ισχυρός έναντι των αντιπάλων του. Ειδικότερα, η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που κυμαίνεται από 16,9% έως και 20,8%, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση, η ΝΔ συγκεντρώνει 41,7% στην πρόθεση έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ κινείται στο 6,8%, το ΚΚΕ στο 4,4%, η Ελληνική Λύση στο 4,6% και το ΜεΡΑ25 στο 3,3%.

Στην έρευνα της ALCO για το Open, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 37%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ΚΙΝΑΛ 5,9%, ΚΚΕ 4,9%, Ελληνική Λύση 3,4% και ΜέΡΑ 25 στο 2,4%.

Αν σου άρεσε κάνε