Τσίπρας στη Die Zeit: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδίδει στο λαϊκισμό

Τσίπρας στη Die Zeit: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδίδει στο λαϊκισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:57 Δημιουργία 11/06/20, 10:40

Προφίλ υπευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού προσπαθεί να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε ερώτηση εάν αντιλαμβάνεται την πανδημία του κορωνοϊού εν μέρει ως μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά ότι μολονότι η νυν κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα «θα μπορούσε να βιώσει σύντομα μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη της οικονομικής παρακμής μεταξύ 2012 και 2014, κυρίως δε εάν αυξηθεί πάλι δραστικά η ανεργία. Ανέλαβα τη χώρα το 2015 με την ανεργία στο 29% και παρέδωσα στην επόμενη κυβέρνηση 17%. Θα ήταν δραματικό εάν επιστρέφαμε στο 2015».

Ερωτηθείς τι μπορεί να προσφέρει στην παρούσα φάση ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το κόμμα του στηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δεν ενδίδει στον λαϊκισμό.

«Δεν είμαστε μια αντιπολίτευση που μετρά τους νεκρούς και με κάθε ευκαιρία δείχνει με το δάχτυλο και ζητά εκλογές, όπως το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Στηρίξαμε την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα η απαγόρευση κυκλοφορίας και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Ωστόσο θα αντιμετωπίσουμε τώρα με ιδιαίτερα κριτική διάθεση τα οικονομικά, κυρίως, ζητήματα».

Το φάσμα της ανεργίας παραμένει

Σχολιάζοντας την πολιτική των περικοπών εν γένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λιτότητα φέρνει ανισότητες και αντιφάσεις και εν τέλει προκαλεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. «Στραγγαλίζει την οικονομία αντί να τη δυναμώνει», όπως λέει, προσθέτοντας πως εάν δεν αναγκαζόταν να ακολουθήσει την ακραία πολιτική των περικοπών η Ελλάδα θα είχε εξέλθει από την κρίση πολύ νωρίτερα. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική με μια ατζέντα ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής».

Στα συμφραζόμενα αυτά ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για βαριά λάθη εκ μέρους της Τρόικας. «Πολλά από αυτά τα παραδέχθηκε και η ίδια, αλλά εκ των υστέρων. Ειδικώς το ΔΝΤ επέμενε αναφανδόν στην αυστηρή πολιτική λιτότητας. Για τα λάθη αυτά πλήρωσε εν τέλει ο ελληνικός λαός».

Αν σου άρεσε κάνε