Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ελληνοτουρκικών εντάσεων

Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ελληνοτουρκικών εντάσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:42 Δημιουργία 16/06/20, 08:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η Ελλάδα, προκειμένου να διεθνοποιήσει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα, Τρίτη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Ισραήλ, όπου θα έχει σημαντικές επαφές και θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Ισραηλινό ομόλογο του Νεντανιάχου θα τεθεί και η προκλητικότητα της Τουρκίας. Ούτως ή άλλως και το Ισραήλ έχει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μας.

Στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται και συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές για την επικύρωση σημαντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (άμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, που αναμένεται να τεθεί εκ νέου η προκλητική - επιθετική στάση της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι η επίθεση κατά της χώρας μας είναι επίθεση κατά της ΕΕ και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Χθες, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε μάλιστα ότι «ο υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη», ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν παράπονα ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτογραμμές τους».

Επιπροσθέτως, τονίστηκε ότι στο επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ θα τεθεί το ζήτημα της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους της πολύπλοκης αυτής σχέσης».

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λε Ντριάν και την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις τουρκικές προκλήσεις», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Αν σου άρεσε κάνε