Θέμα ημερών ο μίνι ανασχηματισμός - Όλο το ρεπορτάζ

Θέμα ημερών ο μίνι ανασχηματισμός - Όλο το ρεπορτάζ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:32 Δημιουργία 17/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Θέμα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση των αλλαγών στην κυβέρνηση μετά και την προαναγγελία από του πρωθυπουργού περί διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε συνειδητά να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών περί δομικών αλλαγών, συγχωνεύσεων υπουργείων και διαχωρισμό άλλων και συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, που τον συνοδεύουν στο επίσημο ταξίδι του στο Ισραήλ, έκανε λόγο για… διορθώσεις. Ειδικότερα, στο σύντομο διάλογο που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο ίδιος απάντησε ως εξής σε σχετικό ερώτημα: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…». Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι επέμεναν και τότε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, σε επίπεδο υπουργών αλλαγές είναι πιθανόν να υπάρξουν στο υπουργείο Τουρισμού με την αποχώρηση του κ. Θεοχάρη και την επιστροφή της Όλγας Κεφαλογιάννη. Εάν η τελευταία επιμείνει στην άρνησή της, κάτι που έκανε και στον σχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε είναι πιθανόν να υπουργοποιηθεί ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Αλλαγή φρουράς είναι πιθανόν να υπάρξει και στο υπουργείο Απασχόλησης, με τον κ. Βρούτση να φεύγει και τον κ. Πέτσα να αναλαμβάνει το δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Εάν αυτό συμβεί, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα τοποθετηθεί η μέχρι τώρα αναπληρωτής, κυρία Αρ. Πολωνή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί μια πρόσθετη θέση αναπληρωτή υπουργού, που θα αναλάβει τον συντονισμό για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Το πρόσωπο αυτό δεν θα προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θα είναι τεχνοκράτης και της απόλυτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Μεγάλος θα είναι ο αριθμός των υφυπουργών, που θα αντικατασταθούν στο κυβερνητικό σχήμα, δύο υφυπουργοί Οικονομικών θα παραδώσουν τη... σκυτάλη, πιθανότατα στο υφυπουργείο Αθλητισμού θα υπάρξει αλλαγή, ενώ και στο Απασχόλησης οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν στο πρόσωπο του υπουργού.

Μετά, πάντως, από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται οι αλλαγές να επισπευστούν και να πραγματοποιηθούν ίσως και εντός της εβδομάδας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προαναγγείλει ότι μετά την 1η Ιουλίου θα γίνουν αλλαγές, όπου χρειάζονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός χθες με τους εκπροσώπους του Τύπου, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο σημαντικό ταξίδι του, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανέφερε συγκεκριμένα για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ: «Η στρατηγική σχέση είναι δεδομένη. Η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία».

Έκανε λόγο για συνεργασία σε τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

«Βλέπω» - πρόσθεσε - «τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά».

Ερωτηθείς για την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα στη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, σημειώνοντας: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες».

Αν σου άρεσε κάνε