Γιατί ο πρωθυπουργός «πάγωσε»... για λίγο τον ανασχηματισμό

Γιατί ο πρωθυπουργός «πάγωσε»... για λίγο τον ανασχηματισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:46 Δημιουργία 18/06/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Υπό τον φόβο διαλυτικών φαινομένων στο κυβερνητικό σχήμα λόγω των σχετικών σεναρίων, ο πρωθυπουργός «πάγωσε» για λίγες ημέρες τις αποφάσεις του περί ανασχηματισμού.

Στενοί του συνεργάτες επανήλθαν χθες στο θέμα, χωρίς να λένε ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν, αλλά απλά τις παρέπεμψαν γα τις αρχές Ιουλίου, όπως αρχικά είχε πει ο Γιώργος Γεραπετρίτης .

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στόχος της διαρροής αυτής είναι να σταματήσει άμεσα η σεναριολογία , να «σηκωθούν» και πάλι τα μολύβια των υπουργών και των υφυπουργών και γενικά να μην σταματήσει η παραγωγή του κυβερνητικού έργου, που μοιραία θα συνέβαινε, εάν όλοι τελούσαν εν αναμονή των αλλαγών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι νωρίς χθες το πρωί υπήρχαν φήμες ότι οι αλλαγές θα ανακοινώνονταν το Σαββατοκύριακο , κάτι που προκάλεσε έντονη αναστάτωση και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ από εκείνους που φιλοδοξούν να αποκτήσουν θέση υπουργού ή υφυπουργού.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, πάντως, ο ανασχηματισμός ή οι «διορθωτικές κινήσεις» , όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Τρίτης, είναι θέμα λίγου χρόνου να ανακοινωθούν. Το βέβαιον είναι ότι ο βασικός κορμός του υπουργικού συμβούλου δεν θα μεταβληθεί, όπως και γενικά η κατεύθυνση που έχει η κυβέρνηση στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και στα θέματα της καθημερινότητας . Σε επίπεδο υπουργών οι αλλαγές θα είναι μετρημένες και σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τα υπουργεία Απασχόλησης και Τουρισμού και πιθανώς την εκπροσώπηση της κυβέρνησης.

Στη θέση του κ. Βρούτση θα μετακινηθεί ο κ. Πέτσας , ενώ τον κ. Θεοχάρη θα αντικαταστήσει είτε ο κ. Ρουσόπουλος που επιστρέφει μετά από 12 χρόνια σε κυβερνητικό πόστο είτε ο Σπήλιος Λίβανος. Το όνομα του τελευταίου ακούγεται και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου μαζί με εκείνο του κ. Σκέρτσου.

Σε επίπεδο υφυπουργών, οι αλλαγές θα είναι ευρύτερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπουργείο Οικονομικών, όπου από την «παλιά φρουρά» των υφυπουργών θα μείνει μόνον ο κ. Σκυλακάκης , ενώ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αντικατασταθούν οι Αραμπατζή και Σκρέκας. Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα αναβαθμιστεί ο κ. Παπαθανάσης, που πήγε πολύ καλά στα θέματα διαχείρισης της αγοράς εν μέσω πανδημίας, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να τοποθετηθεί ο Διονύσης Χατζηδάκης, ως νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας.

Οι διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση που θα συμπέσουν με το κλείσιμο ενός έτους από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, απομακρύνουν πλήρως το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και παραπέμπουν για το τέλος του έτους τις όποιες δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (αλλαγές προσώπων, συγχωνεύσεις υπουργείων , δημιουργία νέων κυβερνητικών δομών κλπ) . Τα στοιχήματα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού παραμένουν ο έλεγχος των κρουσμάτων της πανδημίας και η καλύτερη - ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που έχουν ήδη αποφασιστεί να διατεθούν σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων προς το κράτος και δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε