Οριοθέτηση ΑΟΖ: Σειρά έχει η Αίγυπτος

Οριοθέτηση ΑΟΖ: Σειρά έχει η Αίγυπτος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:25 Δημιουργία 18/06/20, 10:22

Το νήμα των συζητήσεων με το Κάιρο με στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πιάνει εκ νέου η Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη στην Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η χώρα μου επιδιώκει την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις γειτονικές της χώρες, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών της περιοχής. Αυτή η συμφωνία συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επιβεβαιώνει επίσης, το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το Άρθρο 121. Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία, η οποία θέλει να παρέμβει στην περιοχή, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, που υπογράψαμε με την Ιταλία είναι νόμιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη», δήλωσε ο κ. Δένδιας σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Υπάρχουν δυσκολίες.... Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι, εμείς θα προσπαθήσουμε. Όπως προσπαθούμε και όλους αυτούς τους μήνες με την Αίγυπτο», ανέφερε ο υπουργός σε άλλες δηλώσεις του.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι» εξηγώντας πως «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή» και πως «αν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν 'τουρκικό κάλο».

Αν σου άρεσε κάνε