«Γκάζι» για ρευστότητα στην αγορά και νέες θέσεις εργασίας

«Γκάζι» για ρευστότητα στην αγορά και νέες θέσεις εργασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:38 Δημιουργία 19/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην επίσπευση ενεργειών που στοχεύουν στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης προχωρεί η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα υπάρξουν μετά το καλοκαίρι.

Ήδη, η διεθνούς φήμης εταιρεία οικονομικών μελετών Ernst and Young προβλέπει ότι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό στην χώρα μας θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ από 18,2 δισ. που ήταν πέρυσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη εντολή στους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων να επιταχύνουν τον βηματισμό τους, έτσι ώστε με συγκεκριμένες κινήσεις να περιορίσουν το πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τη πανδημία.

Χθες, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά την υλοποίηση έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ συνολικά, σε δήμους και περιφέρειες. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, που εκπόνησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και θα οδηγήσει στη δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας.

Τα έργα που θα υποβληθούν προς έγκριση άμεσα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν πολλά από αυτά μέσα στο έτος, θα αφορούν κατασκευές δρόμων, αντιπλημμυρικών, κτιριακές υποδομές, φράγματα, ενίσχυση της «πράσινης ανάπτυξης» κ.α.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο σχεδιασμός του προγράμματος θέτει σε προτεραιότητα την έννοια της δικαιοσύνης», εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχουν μερίδιο όλο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα αδιάβλητο. Οι διαδικασίες θα γίνονται ψηφιακά, τα έργα θα παρακολουθούνται από ειδική υπηρεσία», πρόσθεσε. Ακόμη, σημείωσε ότι «το πρόγραμμα είναι πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις εκλεγμένες τοπικές αρχές καθώς θα αναλάβουν την χάραξη των δράσεων με τρόπο που συμπληρώνει γόνιμα τις ευρύτερες περιφέρειες και ευθυγραμμίζεται με την εθνική στρατηγική».

Δίνοντας ένα παράδειγμα της έκτασης του σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση και αφορά την κατασκευή του νότιου υδραγωγείου της Ρόδου και ένα από τα μικρότερα έργα την αναμόρφωσης ύδρευσης στο Πωγωνι.

Ένα ακόμη υπουργείο που θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι το υποδομών. Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει εξαγγείλει ήδη έργα ύψους 13 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται ένα ευρύ σχέδιο δράσης που αφορά είτε την επέκταση υφιστάμενων έργων είτε την προώθηση νέων. Ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Τα χρήματα θα βρεθούν από τους ήδη υφιστάμενους κοινοτικούς πόρους αλλά και από το πακέτο των 32 δις. ευρώ που θα εγκριθεί από την ΕΕ και θα αρχίσει να εκταμιεύεται τμηματικά από το τέλος του έτους. Η επιτάχυνση των έργων για την ολοκλήρωση του μέτρο στη Θεσσαλονίκη, η κατασκευή του οδικού έργου Πάτρα - Πύργος, μετά τις περιπέτειες των τελευταίων ετών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στη Εγνατία είναι μερικά μόνον από τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται αυτό το διάστημα.

Το τρίπτυχο, στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση, συμπληρώνεται από τη συμμετοχή των τραπεζών στην προσπάθεια για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τα παράπονα πολιτών που ζητούν στήριξη, είναι πολλά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η απόρριψη αιτήσεων για δανειοδότηση είναι το... πιθανότερο αποτέλεσμα, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία, αν όχι την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης .

Χθες, μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του απείλησε ευθέως τις τράπεζες ότι εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχουν τεθεί για την απεχθή δανείων, θα προχωρήσει σε ανακατανομή κεφαλαίων και θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος βοηθά και ποιος προβάλει προσκόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν αλλάξει η στάση των τραπεζών, θα παρέμβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πλέον όχι κάνοντας συστάσεις, αλλά δίνοντας κατευθύνσεις και οδηγίες.

Αν σου άρεσε κάνε