Στο στόχαστρο της Άγκυρας το Καστελόριζο

Στο στόχαστρο της Άγκυρας το Καστελόριζο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:48 Δημιουργία 19/06/20, 12:46

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εν μέσω εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ουσιαστικά έβαλε στο στόχαστρο το Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, με ανανεωμένους χάρτες, η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση της ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελλόριζο, με έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προσπαθούν να αφήσουν σε μας μια περιοχή, αυτή με τα κόκκινα. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κ.λπ. Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα», είπε στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην επόμενη δήλωσή του δείχνει τον χάρτη με τη διεκδίκηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υποστηρίζει ότι η Ρόδος και η Κρήτη δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δώσαμε στα νησιά αυτά χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε