Πολιτική «θύελλα» και αναπάντητα ερωτήματα μετά τις «καυτές» αποκαλύψεις Μιωνή για τις... μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική «θύελλα» και αναπάντητα ερωτήματα μετά τις «καυτές» αποκαλύψεις Μιωνή για τις... μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:47 Δημιουργία 23/06/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πλήθος ερωτημάτων που αφορούν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκύπτουν μετά από την κατάθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Novartis, ηχογραφημένης συνομιλίας του με τον Νίκο Παππά.

Όπως έγινε γνωστό, η συνομιλία έγινε το 2016, όταν ο κ. Πάππας ήταν πανίσχυρος υπουργός Επικράτειας και σύμφωνα με τα λεγόμενα του προς τον επιχειρηματία Μιωνή, υπήρχε συγκεκριμένο κύκλωμα στο οποίο εμπλέκετο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και το οπίο «έβγαζε λεφτά».

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας αυτής, ο κ. Παππάς φέρεται να λέει στον κ. Μιωνή ότι ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα έπρεπε να μιλήσει για την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη. «Πρέπει να βγει να μιλήσει. Για την Μαρέβα», φέρεται να λέει χαρακτηριστικά.

Η συνομιλία αυτή, την ύπαρξη της οποίας δεν αμφισβήτησε ο πρώην υπουργός κ. Παππάς, καθώς μίλησε μόνο για «μονταρισμένα αποσπάσματα», προκαλεί θύελλα στην πολιτική ζωή της χώρας, με τη ΝΔ να μιλά ευθέως για την ύπαρξη παρακράτους τη συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα, όμως, προκαλεί πολλά και ποικίλα ερωτήματα, όπως:

-Τί γνώριζε για όλα αυτά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

-Εάν γνώριζε, τι έπραξε, προκειμένου να σταματήσει τη δράση του κυκλώματος;

-Ποια ήταν τα μέλη της ομάδας που δρούσε σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στην ηχογραφημένη συνομιλία;

-Όταν ο κ. Παππάς αναφέρει όλα για «λεφτά», τι εννοεί και ποιά θέματα χειρίζονταν τα μέλη της ομάδας;

-Πώς και γιατί εμπλέκεται από τον τότε υπουργό Επικράτειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το όνομα της συζύγου του νυν πρωθυπουργού;

-Όταν ο κ. Παππάς κάλεσε - μέσω του κ. Μιωνή - τον κ. Παπασταύρου «να μιλήσει για την Μαρέβα», τί εννοούσε και αυτή η παραίνεση είχε το στοιχείο του εκβιασμού προς τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο;

-Στην ομάδα εμπλέκονται και δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία;

-Ποιές άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis, διαχειρίστηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και ποιόν ενημέρωνε για τις εξελίξεις στις υποθέσεις αυτές;

Η ΝΔ και η ίδια η κυβέρνηση θα επιμείνουν στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης, καθώς εκτιμούν ότι οι πραγματικές αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων, μόλις ξεκίνησε. Θα ζητήσουν διευκρινίσεις από τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα πιέσουν τον κ. Παπαγγελόπουλο να μιλήσει για όλες τις υποθέσεις που χειρίστηκε.

Χθες , ο Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί άμεσα. «Οφείλει να απαντήσει σήμερα (σ.σ. Χθες) ο κ. Τσίπρας. Ήταν Πρωθυπουργός. Γνώριζε για όλα αυτά;» είπε χαρακτηριστικά. «Αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους», τόνισε και σημείωσε ότι πρόκειται για «πρωτοφανή προσπάθεια» παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών. «Κάποιοι», πρόσθεσε, «δεν ενδιαφέρονταν να κυβερνήσουν. Ενδιαφέρονταν να σπιλώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του, να γίνουν καθεστώς, να ελέγξουν όλους τους αρμούς της εξουσίας, όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας».

Αν σου άρεσε κάνε