Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 29/06/20, 15:28

TAGS

Αντίστροφη μέτρηση για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή εντός της ημέρας.

Το νομοσχέδιο είχε μείνει στα συρτάρια λόγω κοροναϊού αλλά τώρα αναμένεται να προχωρήσει κανονικά παρά τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η δημοσιοποίησή του.

«Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τι προβλέπειΤο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πώς θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρχές ο χρόνος και ο χώρος της εκάστοτε συγκέντρωσης, ενώ θα ορίζεται και οργανωτής για κάθε πορεία που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με την αστυνομία.

Η γνωστοποίηση της όποιας συγκέντρωσης στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνεται είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Ο οργανωτής θα πρέπει επίσης να δηλώνει στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας, τον σκοπό της διαδήλωσης και την προτεινόμενη διαδρομή. Αν τα παραπάνω δεν τηρηθούν και κάποια διαδήλωση γίνει χωρίς να έχει δηλωθεί, «αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Σε αυτή την περίπτωση, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή θα ζητά από τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, «εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, την τελική μορφή του οποίου επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή «δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης». Οι διαδηλώσεις θα μπορούν να διαλύονται και «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής».

Σε κάθε πορεία θα ορίζεται αντίστοιχα και αξιωματικός της αστυνομίας ή του λιμενικού ως διαμεσολαβητής που θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον οργανωτή της πορείας.

Τέλος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί ιστοσελίδα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις, καθώς και για τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε πραγματικό χρόνο.

Αν σου άρεσε κάνε