Υψηλότατοι τόνοι στη Βουλή για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων

Υψηλότατοι τόνοι στη Βουλή για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:43 Δημιουργία 01/07/20, 20:34

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε στη Βουλή την Τετάρτη στη Βουλή, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ώστε « μην διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των πόλεων και να μην επιβαρύνεται η καθημερινότητα των πολιτών», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη να σημειώνει πως σε μια ευνομούμενη δημοκρατία τυγχάνουν προστασίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλα τα ατομικά δικαιώματα, τόσο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι όσο και το δικαίωμα στην περιουσία, στη ζωή, στην ελεύθερη κίνηση και τόσα άλλα. «Η προάσπιση του ενός δικαιώματος περιορίζεται στο σημείο όπου προσβάλλει την ουσία και τον πυρήνα ενός άλλου δικαιώματος.

Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα στη ζωή την ελεύθερη κίνηση και την περιουσία. Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες ακολουθώντας τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο θέτει ρυθμιστικούς κανόνες με γνώμονα την υπεράσπιση της δημόσιας ασφαλείας και της ελεύθερης ανάπτυξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πολιτών», σημείωσε.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε, επίσης, ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ρυθμίζουν με τον ίδιο τρόπο τα ζητήματα των διαδηλώσεων θέτοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης χρησιμοποίησε, ωστόσο, σκληρούς χαρακτηρισμούς λέγοντας πως το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοσχέδια της... χούντας. Το χαρακτήρισε γελοίο και πρόσθεσε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πίσω από όλα αυτά τα ψέματα κρύβεται ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα ανελεύθερο και αυταρχικό κράτος που στήνεται μέρα με τη μέρα. «Δεν είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί αλλά ιστορικές αλήθειες αυτά που λέμε για διατάξεις παρόμοιες με τις διατάξεις της χούντας. Και είναι χειρότερο γιατί η χούντα έριχνε την ευθύνη στον οργανωτή ενώ εσείς απειλείτε με φυλακή και αυτούς που θα συμμετέχουν στην διαδήλωση. Ούτε η χούντα δεν το 'χει κάνει αυτό».

Ο κ. Ραγκούσης, με βάση την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε: «Είναι η Ελλάδα παραδομένη στους μπαχαλάκηδες είναι μια χώρα που 50 άτομα οπότε θέλουν κλείνουν έναν δρόμο; Δεν μπορεί σήμερα η ελληνική αστυνομία να απαγορεύσει χωρίς αυτό το νομοθέτημα μια συγκέντρωση αν πράγματι κινδυνεύει η δημόσια τάξη; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα, αυτή είναι η ψεύτικη Ελλάδα που εσείς παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό»

Επικριτικός στις διατάξεις του νόμου ήταν και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ο οποίος επιφυλάχθηκε να εκφράσει ποια τελικά στάση θα κρατήσει το κόμμα του περιμένοντας όπως είπε να δει αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει σε αλλαγές. «Είναι δυνατόν κ. Υπουργέ που δηλώνετε σοσιαλδημοκράτης να μας φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχουν δικλείδες από την πλευρά της δικαιοσύνης στην απαγόρευση μιας διαδήλωσης. Το νομοσχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ προβληματικό θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνετε για να καθορίσουμε, τη στάση μας» .

Πολύ σκληρός ήταν ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας όποιο ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει ούτε από βελτιώσεις ούτε από διορθώσεις είναι ένα νομοθετικό τερατούργημα όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδικήσει και ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση και την δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Το νομοσχέδιο επαναφέρει διατάγματα του χουντικού νόμου του 1971 σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται και για απλή αντιγραφή με μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους πιο εξελιγμένους και κατά συνέπεια πολύ πιο επικίνδυνους. Η καρδιά του νομοσχεδίου πάνω στην οποία θεμελιώνονται και όλα τα υπόλοιπα είναι το άρθρο 19 για το οποίο δεν γίνεται λόγος από κανέναν. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική η θεολογία και πράξη αφού προβλέπει τη δημιουργία διευθύνσης πρόληψης της βίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη με στόχο την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε