Χαρδαλιάς: Λίγα λάθη αρκούν για έξαρση του κοροναϊού

Χαρδαλιάς: Λίγα λάθη αρκούν για έξαρση του κοροναϊού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 03/07/20, 14:24

Έκκληση στους πολίτες απευθύνει ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας και τους κανόνες υγιεινής, τονίζοντας ότι «λίγα λάθη αρκούν για να σημειωθεί έξαρση του κοροναϊού».

Σε συνέντευξή του στο cretapost.gr, o κ. Χαρδαλιάς,δήλωσε πως αυτό που φοβάται είναι «μήπως η καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μας δημιουργήσει μία υπέρμετρη αίσθηση ασφάλειας και αρχίσουμε να χαλαρώνουμε» υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε».

Για το πλάνο σχετικά με τα τεστ που γίνονται σε τουρίστες στα περιφερειακά αεροδρόμια ο υφυπουργός δήλωσε: «Το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, καθώς σε θέματα δημόσιας υγείας δεν χωρά καμία έκπτωση. Για αυτό και καθημερινά διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα αεροδρόμια που δέχονται πτήσεις εξωτερικού.

Ο σχεδιασμός μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό και τον έλεγχο όσων έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι, χωρίς να το γνωρίζουν, φορείς του ιού. Το ποιοι επιβάτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και κατά συνέπεια θα υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους, καθορίζεται από ειδικό αλγόριθμό, ο οποίος σταθμίζει τις πληροφορίες που έχουν δώσει οι επιβάτες μέσω της φόρμας PLF, η συμπλήρωση της οποίας είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Σε όσους υποβληθούν σε τεστ συστήνουμε περιορισμό κινήσεων στον τελικό προορισμό τους για μία ημέρα περίπου, μέχρι να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του τεστ. Αν είναι αρνητικοί δεν έχουν πλέον κανένα περιορισμό στην κίνησή τους, ενώ αν είναι θετικοί τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, και πάντα με στόχο να προστατεύσουμε την υγεία επισκεπτών και τοπικών κοινωνιών, προχωράμε και σε ενημερωτική καμπάνια προς τους τουρίστες με βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και κανόνες υγιεινής. Έτσι ώστε να απολαύσουν τη διαμονή τους και να μείνουν ασφαλείς, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι. Εργαζόμαστε μεθοδικά σε κάθε επίπεδο, ώστε η τουριστική περίοδος να κυλήσει χωρίς απρόοπτα».

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το μέλλον, η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Από την πλευρά μας ως Πολιτική Προστασία, προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε πιθανή εξέλιξη.

Ο σχεδιασμός μας σε αυτή τη φάση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε στοχευμένα μέτρα και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη τους προηγούμενους μήνες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του» και συνέχισε: «την ίδια στιγμή, η πρώτη φάση της πανδημίας μας έχει αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης, καθώς πλέον ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, για να περιορίσουμε την πανδημία.

Έχουμε δηλαδή πλέον στη διάθεσή μας πολύτιμα εργαλεία και γνώση που δεν διαθέταμε κατά το πρώτο κύμα και που μας δίνουν τη δυνατότητα περιορισμού της πανδημίας, χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα».

Αν σου άρεσε κάνε